Välj kommun här

Ett samtal på temat ”Det nya flickrummet”

söndag 26 mars kl. 14:00 - 15:00

I anslutning till att PotatoPotato Scenkonst gästspelar i Umeå med föreställningen I’m her(e) arrangerar Kvinnohistoriskt museum, i samarbete med FlickForsk!, ett samtal på temat Det nya flickrummet med Linda Forsell (konstnärlig ledare och regissör för PotatoPotato), Sara Meidell (journalist och kulturredaktör på VK) och Julia Rönnbäck (lektor vid Institutionen för Barn, Unga och Samhälle, Malmö Högskola).

Arrangör: Kvinnohistoriskt museum, Flickforsk! och Potato Potato

Stormen

söndag 26 mars kl. 18:15 - 21:45

Stormen är en av Shakespeares märkligaste och mest älskade pjäser, en komedi om att våga se världen på ett nytt sätt. I den här versionen blir det en föreställning om paradigmskiften, vår tids utmaningar, en varningsklocka och en hyllning till människans förmåga att förändra sitt beteende. Alltså en fri tolkning med samtida relevans, men utan att frångå originalets sagoskimmer.

Arrangör: Umeå Teaterförening och Kasamarks bygdegårdsförening

I´m her(e)

måndag 27 mars kl. 19:00 - 20:15

Teatergruppen PotatoPotato öppnar dörren till flickrummet. Där träffar vi Ara, som skolkar ganska mycket. Hon har ju en miljard följare på Youtube, Musical.ly och Instagram som ser vad hon gör där inne. Hon skulle kunna resa varsomhelst i världen, hon skulle kunna säga vad som helst, men det gör hon inte.

Arrangör: Umeå Teaterförening och Kvinnohistoriskt museum

Teaterföreställning – Lång mörk främlis

fredag 31 mars kl. 19:00 - 21:30

Om vad som kan hända om den stora kometen kommer, om man litar på en pendlare, och om man möter en lång och mörk främlis. Manus & regi Carl Sjöström. Lokal: Folkuniversitetet, Nygatan 43, sal D-202 (ingång från Döbelnsgatan). Biljetter: Från 1 mars, Folkuniversitetet, telefon 090-71 14 00. Föreställningsdatum: 31 mars, 1, 4, 6, 7 och 8 april. Tid: 19.00 lördagar klockan 18.00.

Fler datum

Arrangör: Folkuniversitetet

Özz Nujen är Rikard III

lördag 1 april kl. 19:00 - 20:45

Hertigen av Gloucester, blivande kung Rikard III, är maktgalen, manipulativ och bitter – med en sällsam attraktionskraft på kvinnorna och männen omkring sig.

Arrangör: Robertsfors Teater & Musik

Scorch

söndag 2 april kl. 14:00 - 15:00

För den som inte känner att hen är i sitt rätta liv och på sin rätta plats, kan webben vara en varm tillflyktsort där en kan vara sig själv. I Scorch får vi följa Kes, som döpt om sig efter Ken Loachs film Kes Falken. I spelvärlden är Kes avatar coolaste killen. In real life ligger det annorlunda till.

Fler datum

Arrangör: Umeå Teaterförening

Stjärnlösa nätter

torsdag 6 april kl. 19:00 - 21:00

Bortgift mot sin vilja

Plats: MB Aspen

Arrangör: Lycksele Musik & Teaterförening

Mens

torsdag 6 april kl. 19:00 - 20:15

Förr sa man att kvinnors mens kunde förstöra skörden eller få vinet att surna. Nu sprider reklamen en hyperhygienisk bild med blå, doftlösa vätskor. Än i denna dag är mens något orent. Men mensrevolutionen är här! Och den är inte det minsta blyg.

Arrangör: Umeå Teaterförening i samarbete med Kvinnohistoriska museet

Barnteater på Tegsbiblioteket

måndag 10 april kl. 10:00 - 11:00

Föreställningen Älskade familj leker med olika familjekonstellationer; en människa och fem hundar eller två mammor, två pappor och en skäggig brorsa eller en familj som enbart består av en person. Vad är egentligen en familj? Passar barn 4-7 år. Gratisbiljetter finns att boka från 3/4. Anmälan till biblioteket. Telefon: 090-16 53 32 E-post: tegsbiblioteket@umea.se

Arrangör: Tegsbiblioteket

Lunch- / middagsteater – I faderns, sonens och försäkringskassans namn

måndag 10 april kl. 12:00 - 13:00

Eric Löwenthal har i snart 15 år roat publiken på Sveriges humorscener, och nu kommer hans första större soloshow. Med värme och djärvhet gör han en renodlad humorföreställning utifrån att vara pappa till en pojke med grav utvecklingsstörning.
Ett i grunden ömtåligt ämne, här omvandlat till en skrattfylld show, som är både hisnande, livsbejakande och fördomsbefriande.

Fler datum

Arrangör: Umeå Teaterförening, Umeå Folkets Hus, Västerbottensteatern och ABF

Allt som är värt

onsdag 12 april kl. 19:00 - 20:15

Du är sju år. Mamma ligger på sjukhus. Pappa säger att hon har gjort något dumt. Hon är inte lycklig. Så du gör en lista till henne, en lista över allt som är värt att leva för.

Arrangör: Umeå Teaterförening

The Metropolitan Opera – Eugen Onegin HD Live

lördag 22 april kl. 19:00 - 23:00

Text svenska
Sång
Eugen Onegin av Pjotr Tjajkovskij

Anna Netrebko repriserar en av sina mest hyllade roller som Tatiana, den naiva hjältinnan i Tjajkovskijs opera, efter Pusjkins klassiska roman. Dmitri Hvorostovsky gör huvudrollen som Onegin som avvisar Tatianas kärlek tills det är för sent.

Arrangör: Umeå Folkets Hus, Umeå Teaterförening och NorrlandsOperans vänner

Maskarnas musik

söndag 30 april kl. 14:00 - 14:30

Dockteater Månstjärnan ger en liten pjäs om demokrati.
Kan vem som helst bli en liten diktator och i så fall varför?

Arrangör: Umeå kultur. Umeå stadsbibliotek i väven

Kality

fredag 5 maj kl. 19:00 - 20:15

För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett.

Arrangör: Umeå Teaterförening och Amnesty International

Provsmakaren med Skuggteatern

söndag 7 maj kl. 14:00 - 14:45

Provsmakaren saknar sin pappa. Han vill ha sin pappa nu, fast han är vuxen. För att sakna honom lite mindre gör Provsmakaren allt han kan för att återskapa ett minne av sin pappa.

Arrangör: Umeå Kommun Kultur

The Metropolitan Opera – Rosenkavaljeren HD LIVE

lördag 13 maj kl. 18:30 - 22:30

Met sätter upp Richard Strauss romantiska mästerverk Rosenkavaljeren för första gången sedan 1969. Operan dirigeras av Mets chefsdirigent James Levine och regisseras av Robert Carsen, vars senaste Met-produktionen var succén Falstaff 2013.

Renée Fleming sjunger en av sina favoritroller som Fältmarskalkinnan, mot Elīna Garanča i sin första nordamerikanska roll som Octavian, den impulsive unge titelkaraktären. I ensemblen ingår också Günther Grois

Arrangör: Umeå Folkets Hus, Umeå Teaterförening och Norrlandsoperans vänner

Lilla stora livet

fredag 19 maj kl. 16:00 - 16:45

Ju mer man lär sig desto större blir världen. Och tänk så mycket det finns att veta, om kattens morrhår, om flugans fantastiska hjärna och om spindelns sinnrika nät. Lilla stora livet är ett gemensamt verk av barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, med nykomponerad musik av Robertsforsfödda och skivaktuella Frida Hyvönen.

Arrangör: Umeå Teaterförening

Cosplay-15

Nordsken

torsdag 25 maj kl. 10:00

Spel, kultur och kreativitet dygnet runt under tre dagar. Mässa, föreläsare, esport, TV-spel, brädspel, kortspel, figurspel, lajv, rollspel, serier, flipper, youtubers, cosplay, Star Wars. Mängder med aktiviteter för alla åldrar.

Arrangör: Nordskens vänner