100 år med Lottakåren – mer än bara ärtsoppa

100 år med Lottakåren – mer än bara ärtsoppa

Fika med och lyssna till Lottakåren i Umeå berätta om Lottornas historia. Vi får också se premiärvisningen av ”En lottas historia” om Lyckselelottan Anna Kihlgrens och hennes upplevelser av att i mars 1942 åka till Boden för att ta emot finska krigsbarn!

Svenska Lottakåren är en av landets äldsta frivilliga försvarsorganisationer med hela 100 år på nacken. Under andra världskriget sysselsattes över 110 000 svenska kvinnor i någon av Lottornas många ansvarsområden: luftbevakning av landets gränser, mottagande av flyktingar, organisering av sjukvård och transport av både förnödenheter och människor. Det är bara några av de olika uppgifter som Lottorna axlade.

Rörelsen sysselsatte gammal som ung och var en viktig kugge i den svenska beredskapen. Men vad hände sen, efter världskrigen? Och vad gör Lottakåren egentligen idag?
Kom och lyssna när Västerbottens Lottor berättar om föreningens arbete, historiskt och nu!

Program
12.00 Få en kopp kaffe och mingla med Lottor! Ta del av information om föreningen och det lokala arbetet

13.00 Lottakåren i Umeå, en historisk överblick

13.30 Mingla med Lottor!

14.00 Premiärvisning av ”En Lottas berättelse” (20 min)
Här visar och berättar fotograf Petter Engman och berättarantikvarie Marianne Folkedotter från Västerbottens museum om den nyproducerade filmen. Den bygger på Lyckselelottans Anna Kihlgrens nedskrivna upplevelser av att i mars 1942 åka till Boden för att ta emot finska krigsbarn.

Programpunkten relaterar till vår utställning I rikets hemliga tjänst och är i samarbete med Lottakåren i Umeå och Västerbottens museum