179 år av ensamhet

Möt Linda Portnoff och Jenny Lantz, verksamma vid Handelshögskolan i Stockholm. Med sin bok ”179 år av ensamhet” sätter de fingret på den dominerande ojämställda manskultur som råder där.
Torsdag 17 november, klockan 18.00 på Kvinnohistoriskt museum, plan 4 i Väven.

”En vintermorgon låg Handels uppdaterade jämställdhetsplan ute på intranätet och upplyste att ’målet att ha tjugo procent kvinnor som professorer år 2020 kvarstår’. Vad tar man sig till när till och med målen är så blygsamma? Vi tyckte att det vore spännande att höra hur våra kvinnliga kollegor tänkte när möjligheterna till karriär är så små och det var så vi fick idén till den här boken.”

Så funderade Linda Portnoff och Jenny Lantz och ställde frågan vidare till åtta andra kvinnliga kolleger. Vilka strategier tar man till och hur agerar man i en arbetsmiljö som är så uttalat ojämlik?

Boken 179 år av ensamhet är en sammanställning av dessa tio kvinnors berättelser. Vi får ta del av en högskolekultur av ålderstigna värderingar, oskrivna regler, frustration och isolering men också medvetenhet, finurlighet och energi. Och man tänker – är detta verkligen år 2016?

Foto: Caroline Andersson