Årets svenska bilderbok / Alla äter alla

Årets svenska bilderbok / Alla äter alla

I naturen går ingen säker.
Alla är på jakt efter mat.
Vem äter vem?

En blodfylld mygga slukas av en trollslända, som blir uppäten
av en padda, som äts av en snok, som sväljs av en trut, som tas av en säl…

Alla äter alla har utsetts till 2023 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Aron Landahl som skapat både bild och text mottog priset i mars 2024 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Utställningen på Bildmuseet presenterar alla originalmålningar till den prisade boken, och här kan du också höra Aron Landahl berätta om hur den kom till.

Alla äter alla är en naturbok i stort liggande format, där varje uppslag berättar en historia om ett vackert och våldsamt, hungrigt djur som äter upp ett annat i en cirkulär berättelse som skildrar näringskedjan. De på en och samma gång realistiska och sagolikt fantasifulla bilderna förmedlar dramatiken i djurens kamp. Aron Landahls detaljrika målningar, utförda i akryl på papper, har en egen stil där det går att hitta referenser till gamla naturvetenskapliga illustrationer och konstnärer som Maria Sibylla Merian, Henri Rousseau, Hans Arnold och Karl Axel Pehrson.

Den årliga utställningen med Årets svenska bilderbok produceras av Bildmuseet. Till den hör kreativa aktiviteter och skolprogram i bildverkstaden för besökare i alla åldrar.