Årets svenska bilderbok / Fågeln i mig flyger vart den vill

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg har utsetts till den bästa svenska bilderboken i 2017 års utgivning. I samband med att hon tar emot priset under Littfest i mars 2018 öppnar Bildmuseeet en utställning med skisser och originalbilder till boken.

I bilderboken Fågeln i mig flyger vart den vill gestaltar Sara Lundberg konstnärligt och litterärt övertygande hur den svenska konstnären Berta Hansson (1910-1994) redan som mycket ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. Sara Lundbergs bildvärld är målerisk och ofta starkt färg- och symbolmättad. Där finns ett ovanligt driv; drastiska växlingar av perspektiv, både verkliga och drömda landskap och mycket fart och rörelse. Bildteknikerna är framför allt akvarell och gouache, ibland kollage.

Fågeln i mig flyger vart den vill är Sara Lundbergs femte och hittills mest omfattande bilderboksverk. Boken kom ut 2017 på Mirando förlag och fick förutom det nationella bilderbokspriset Snöbollen – årets svenska bilderbok även Augustpriset i kategorin Barn- och ungdomslitteratur.