Årets svenska bilderbok / Kom hem Laila

Till Årets svenska bilderbok har ”Kom hem Laila” av Eva Lindström utsetts. Hon tog emot utmärkelsen Snöbollen under Littfest fredag 15 mars 2019 och samma kväll öppnade Bildmuseet en utställning med skisser och originalbilder till vinnarboken.

Varje vår utser en jury den bästa svenska bilderboken ur det gångna årets utgivning. Det här året gick priset till Eva Lindströms Kom hem Laila, en varm och lekfull bildberättelse om äventyr och längtan. Hon tog emot utmärkelsen fredag 15 mars under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival, och samma kväll öppnade Bildmuseet en utställning med skisser och bilder till vinnarboken.

I bilderboken Kom hem Laila samspelar löftesrika textrader och bilder med både lätthet och tyngd. I prismotiveringen beskrivs det som ett ”bilderboksberättande som förmår reducera text och bild tills det uppstår en plats där tanken kan röra sig fritt”.

Bilderboken är en konstform som kan rikta sig till alla åldrar. Utmärkelsen Snöbollen – Årets svenska bilderbok vill uppmärksamma den som konstnärligt medium. Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, Svenska Tecknare, Kulturföreningen Pilgatan, Länsbiblioteket i Västerbotten, Umeå kommun, Littfest, Mittuniversitetet och Bildmuseet, Umeå universitet.