Årets svenska bilderbok / Såret

Årets svenska bilderbok / Såret

Såret är en bok om att slå sig, få ett sår och plötsligt hamna i centrum. Det är otäckt med blodet men samtidigt lite härligt med uppmärksamheten. Men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?

Boken har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Emma AdBåge, som har skapat både bild och text, mottar priset våren 2023 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Den tillhörande utställningen på Bildmuseet presenterar originalbilder och skisser till boken, och du kan höra Emma AdBåge berätta om hur boken kom till.

Såret lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ansiktsuttryck och poser bekräftar det ögonblickligt dramatiska och här ges exempel på bildskapande som bearbetning. Emma AdBåge låter det visuella förstärka temat genom den röda accentfärgen kontrast mot den institutionsbleka miljön.

Årets svenska bilderbok / Såret är producerad av Bildmuseet. Till utställningen hör kreativa aktiviteter och skolprogram i bildverkstaden för besökare i alla åldrar. Årets svenska bilderbok är en återkommande utställning som vi 2023 presenterar för tolfte året.

Bild ur boken Såret av Emma AdBåge. Courtesy of Emma AdBåge.