Årets svenska bilderbok / Vitvivan och Gullsippan

Årets svenska bilderbok / Vitvivan och Gullsippan

Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum har utsetts till 2021 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Utställningen på Bildmuseet visar originalbilderna och skisser till boken och i utställningen kan du även höra henne berätta om hur boken kom till.

Vitvivan och Gullsippan
Vissa tittar på moln medan andra bär sten. Vissa leker och lär medan andra passar upp. Och Schäfen har ritat ett streck som inte får överträdas. Pija Lindenbaums Vitvivan och Gullsippan är en berättelse om de stora frågor som alla barn funderar på: Vem får bestämma vad? Vad är rättvist?

Pija Lindenbaum (f. 1955) är en av landets främsta bilderboksskapare. Hon mottar det nationella bilderbokspriset Snöbollen som delas på årets Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Lindenbaum är född och uppvuxen i Sundsvall, och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Sedan slutet av 1970-talet har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare och står bakom en mängd prisbelönade bilderbokssuccéer som har översatts till flera språk.

© Illustration ur boken / Vitvivan och Gullsippan courtesy of Pija Lindenbaum