Art Friday med sommarvernissage på Bildmuseet

Art Friday med sommarvernissage på Bildmuseet

Dags för Art Friday med sommarens stora vernissage på Bildmuseet. Vi öppnar en stor retrospektiv utställning med Nancy Holt (USA), en pionjär inom platsspecifik installation och rörlig bild.Dessutom öppnar en utställning med den hyllade seriekonstnären Mats Jonsson.Plus första livespelningen av INVSN i Umeå sedan 2018. DJ för kvällen är Julia Juneblad.

ART FRIDAY MED VERNISSAGE
VERNISSAGE: NANCY HOLT
VERNISSAGE: MATS JONSSON
LIVE: INVSN
DJ: JULIA JUNEBLAD
ÖPPEN WORKSHOP
BAR
AFTER WORK
FRI ENTRÉ
__________________________________

NANCY HOLT / INSIDE OUTSIDE
Nancy Holt (1938–2014) var en central gestalt på New Yorks konstscen och en pionjär inom platsspecifik installation och rörlig bild. Under fem decennier ställde hon frågor om hur vi kan förstå vår plats i världen genom konstnärliga undersökningar av perception, system och plats. Inside Outside är den mest omfattande europeiska presentationen av Holts arbete och den mest ambitiösa någonsin av hennes mångfacetterade konstnärskap. Utställningen visar film, video, fotografi, konkret poesi, ljudverk, skulptur, rumsinstallationer samt ritningar och dokumentation av hennes jordkonst.Två av hennes platsspecifika System Works har återskapats och visas här i sina första postuma versioner. En av dem, Ventilation System, är en lekfull skulptur som löper över flera våningsplan, inomhus och utomhus, i dialog med Bildmuseets arkitektur.

MATS JONSSON / FORTFARANDE SAME
Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hela tiden hade hemligheten legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare.I utställningen Fortfarande same samlar han nu omsorgsfullt de samiska spåren och placerar dem sida vid sida med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad.

LIVE: INVSN
INVSN är tillbaka med första spelningen i Umeå sedan 2018. Dessutom aktuella med nya albumet ”Let The Night Love You”, (släpps 3 juni). Med bandmedlemmar från Refused, Masshysteri, Deportees, The (International) Noise Conspiracy, Honungsvägen (listan kan göras hur lång som helst) är bandet närmast en institution i musik-Umeå.