Art Friday på Bildmuseet med vernissage för Grada Kilomba / A World of Illusions

Art Friday med vernissage för utställningen ”Grada Kilomba / Illusions”. Dörrarna slås upp 17.00 med bar och DJ. Samtal klockan 19.00 mellan konstnären och museichef Katarina Pierre. Hela Bildmuseet – utställningar, museishop och restaurang – är kvällsöppet till 21:00. Baren öppnar kl 17:00. Fri entré.

I Grada Kilombas filmtrilogi ”Illusions [Illusioner]” möter vi de välkända berättelserna om Narcissus, Oidipus, Eurydike och Antigone, men i omarbetade versioner och framförda av mimskådespelare. Med text, performance och filminstallation gestaltar Kilomba frågor om identitet, medborgarskap och gemenskap. Genom antik mytologi och kolonial historia talar Illusions om mänskliga rättigheter, rakt in i vår samtid.

Konstnären och teoretikern Grada Kilomba (f. 1968, Portugal) är bosatt i Berlin. Hennes verk har visats på viktiga konstinstitutioner och biennaler runt om i världen, bland annat São Paulo-biennalen (2016), Documenta14 (2017) och på Berlinbiennalen (2018) där hon var en av de mest uppmärksammade konstnärerna. Kilombas bok ”Plantation Memories: Episodes of Everyday Racism [Plantageminnen: Berättelser om vardagsrasism]” (2008) har tryckts i 5 upplagor.

”Grada Kilomba / A World of Illusions” har producerats av Bildmuseet, Umeå universitet

Bildmuseet är öppet som vanligt hela fredagen. Restaurangen erbjuder en lätt meny för den som vill äta en bit. Art Friday pågår till 21:00, och vill du fortsätta kvällen efter det så är det bara en kort promenad till Umeås nattliv.