Bestämma trots ålder

Går det att hålla årsmöten där de yngsta vågar och vill göra sin röst hörd? Projektet ”Bestämma Trots Ålder” menar det! Välkommen till ett seminarium där de delar med sig av sin kunskap och ger konkreta verktyg för roligare och mer rättvisa årsmöten.

I dag hålls många årsmöten som inte passar barn och unga. Det vill projektet ”Bestämma trots ålder” förändra. Onsdag 13 september erbjuds alla som jobbar med unga i föreningar och unga i föreningslivet ett spännande seminarium utifrån projektets metoder.

Många delar av samhället präglas av en struktur som inte tar tillvara på barns kompetens och ungas erfarenheter. Det handlar om skola, arbete och fritid. Fler och fler pratar om en åldersmaktordning där barn och unga underställs vuxna. Precis som andra maktordningar, till exempel kön, etnicitet eller sexualitet, så ges en grupp människor fördelar och privilegier på en annan grupps bekostnad. Det här gör att unga behöver verktyg för att kunna organisera sig, göra sina röster hörda.

Om seminarierna
Vad måste finnas med under årsmötet och vad går att göra på nya sätt? Vi svarar på det och delar med oss av våra bästa tips för att just ert årsmöte ska blir roligare och mer rättvist – oavsett ålder. Ämnen som tas upp är åldersmaktsordning, organisationskultur, kommunikation och mötesmetoder.

Välj mellan två seminarietillfällen:

•Kvällspass: För dig som är ung/möter unga i en förening eller organisation (OBS! nu för alla åldrar)
Onsdag 13 september, klockan 18–20, Umeå Folkets Hus
•Dagpass För dig som är ung/möter unga i en förening eller organisation (oavsett ålder)
Onsdag 13 september, klockan 13–15, Stadshuset, Skolgatan 31 A, Lokal: Esplanaden