Bildmuseet 40 år / Vad ska vi med konsten till?

Bildmuseet 40 år / Vad ska vi med konsten till?

Bildmuseet fyller 40 år! Som en del av firandet bjuder vi in till ett digitalt forum där konstnärer, curatorer, forskare, författare, musiker, dramatiker och andra inbjudna gäster under tre dagar svarar på frågan: Vad ska vi med konsten till? Språk: Svenska och engelska. Länk hittar du uppe i högra hörnet när du klickat på evenemanget.

Jubileumsevent:
Vad ska vi med konsten till?

Vilken roll har konsten i en samtid som präglas av klimatförändringar, hotade demokratier och mänskliga rättigheter och där miljoner människor befinner sig på flykt? Vad är konstens funktion under en pågående pandemi?

För att uppmärksamma Bildmuseets 40-årsjubileum bjuder vi in till ett digitalt forum på vår webbplats på fredag–söndag 29–31 oktober 2021. Där svarar konstnärer, curatorer, forskare, författare, musiker, dramatiker och andra särskilt inbjudna gäster på frågan: Vad ska vi med konsten till? Program

Inför detta jubileumsår har vi haft anledning att tänka på konstens roll i samhället. Covidpandemin har dessutom ställt frågan om dess betydelse på sin spets. Vad ska vi med konsten till när liv står på spel? Har nedstängda konsthallar, museer, teatrar, musikscener, bibliotek och andra kulturella platser några konsekvenser alls? Har konsten och kulturen en avgörande och kritisk funktion i vårt samhälle, och i så fall vilken?

Till Bildmuseets jubileumsforum har vi bjudit in personer som vi tror kan bidra med intressanta perspektiv i den här diskussionen. Några av dem är konstnärer och curatorer som vi tidigare samarbetat med och som är del av Bildmuseets historia. Vi har också bjudit in andra personer som vi hoppas kan bidra till svaret på denna fråga utifrån sina professionella och personliga erfarenheter.

Du får möta John Akomfrah, konstnär och filmskapare, London; Antonia Alampi, curator, forskare, författare och konstnärlig ledare för SAVVY Contemporary, Berlin; Gavin Butt, forskare i visuell kultur, performance och queer studies samt professor i fri konst, Northumbria University, Newcastle; Mats Caldeborg, konstnär och konstnärlig ledare för Konsthall Norra Kvarken, Järnäsklubb; Jumana Emil Abboud, konstnär, Jerusalem; Sofia Jannok, musiker, Umeå; Grada Kilomba, konstnär, filosof och författare, Berlin; Maria Lind, curator, konstkritiker och kulturråd på Sveriges ambassad i Moskva; Dennis Lyxzén, musiker, Vännäs; Naeem Mohaiemen, konstnär och filmskapare, New York; Cedric Nunn, fotograf och dokumentärfilmare, Mangethe; Tone Olaf Nielsen, curator, författare och en av grundarna till Trampolinhuset och dess utställningsrum CAMP / Center for Art on Migration Politics, Köpenhamn; Stina Oscarson, dramatiker, regissör och författare, Stockholm; Katarina Pierre, museichef vid Bildmuseet, Umeå universitet; Katarina Pirak Sikku, konstnär, Jokkmokk; och Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Bildmuseet / 40 år av internationell samtidskonst i Umeå