Bondgårdsaktiviteter på Röbäcks 4H-gård

Gratis aktiviteter under hela sommarlovet, varje lördag mellan den 16/6 och 18/8 (ej 23/6). Riktar sig till alla mellan 6-15 år. Syftet är att barn- och ungdomar som deltar vid aktiviteterna ska ha en nykter, stabil och sund plats att spendera sin fritid på, oavsett ekonomiska och andra förutsättningar. Att i en harmonisk, lantlig miljö få lära känna nya kompisar och umgås med snälla djur.

Lördagar kl. 08.00-17.00 kommer vi under sommarlovet anordna kostnadsfria drop-in aktiviteter på vår bondgård i Röbäck, Svidjevägen 37. Aktiviteter kommer bland annat att vara “prova på” hästkörning, ridning, kaninhoppning, djurskötsel, lekar och samarbetsövningar, workshops, odling, föreläsningar/folkbildningsverksamhet och mycket annat. Upplägget och aktiviteterna varierar från gång till gång, men vi har ett preliminärt schema som kan revideras på plats beroende på antal deltagare samt väder och vind.

Det går bra att delta delar av tiden eller hela dagen, en gång eller flera gånger. Ingen föranmälan krävs, du gör din anmälan på plats till ledaren. Helt gratis och alla mellan 6-15 år är varmt välkomna!

Praktisk information: Lämna ALLTID telefonnummer till dig som målsman och informera ledaren om eventuella allergier/särskilda behov. Du som målsman ska även godkänna om ni vill lämna deltagarens personuppgifter till oss. Läs mer om vår hantering av personuppgifter och vad de nyttjas till här: https://www.4h.se/robacks/hantering-av-personuppgifter-gdpr/

Har ni Umeå Kommuns “händer-på-lovet-kort”? Uppvisa gärna det första gången ni deltar på en lördagsaktivitet. Det är dock inte obligatoriskt.

Ungefärligt schema för lördagarna är planerade enligt nedan:
Kl. 08.00-10.00: Alla som vill får hjälpa till att morgonfodra och sköta om gårdens får, grisar, katter, kaniner och hästar. Vi kommer ge mat, vatten, rengöra burar/boxar, ställa i ordning nya höpåsar för nästa utfodringstillfälle, med mera. Ledarna handleder, pratar och berättar om de olika sysslorna som ingår i djurskötseln. Vi hjälps även åt att ta hand om växthuset och alla våra växter/blommor, och lär oss tillsammans om odling. När möjlighet finns planterar vi nya växer eller skördar exempelvis tomater.

Kl. 10.15-11.15: Alla barn- och ungdomar som vill får prova på att rida någon av våra snälla hästar.

Kl. 11.30-12.30: LUNCHPAUS

12.45-13.45: Samarbetsövningar kopplat till djur och natur.

Kl. 14.00-15.00: Guidad visning av gården. Löpande under hela timmen finns möjlighet till guidade visningar av gården, där en av våra erfarna ledare ser till att alla får träffa våra snälla djur, prova på att klappa, och kanske ge lite godis till vissa av djuren. Ledarna svarar på frågor och lär ut grundläggande djurhantering, och berättar om de olika djursorterna.

Kl. 15.15-17.00: Gårdsskötsel. Under handledning från vår ledare så hjälps vi åt att ge gårdens djur mat och vatten. Vid behov så mockar vi deras boxar/burar/hagar. Alla som vill får hjälpa till att delta i de dagliga sysslorna på gården, vilka kan variera dag för dag. Exempelvis så kanske vi har en häst som behöver borstas ena dagen, och ett får som behöver klippa klövarna en annan dag. Ledaren berättar och lär ut om de olika aktiviteterna som ingår i gårdsskötseln. Deltagarna får prova på hur det är att arbeta vid och sköta om en bondgård.

Med reservation för eventuella ändringar på grund av väder. Vår verksamhet sker i samarbete med Bångs stiftelse, Umeå Kommun och Studiefrämjandet.