Det nödvändiga motståndet– samtal mellan Anna Kristensen och Lena Berggren

Går det att hävda att åskådaren i alla lägen är oskyldig? Eller finns det situationer där det enda moraliskt försvarbara alternativet är motstånd, trots att det är både olagligt och förenat med livsfara? Välkommen att lyssna på ett samtal mellan konstnär Anna Kristensen och historiker Lena Berggren om civilkurage, moral och antifascistiskt motstånd igår och idag. Fritt inträde, ingen föranmälan krävs.

Samtalet är en del av utställningsprogrammet i Umeå konsthall som visar ”Grethe – en vapenmottagning” av Anna Kristensen den 27 oktober 2018 till den 13 januari 2019. Arrangemanget är också en del av ”c/o Väven – Demokratin beror på oss”.

Om utställningen:
Under fem års tid har Kristensen undersökt sin egen släkthistoria. Genom ett omfattande dokumentärt arbete om sin pappa och hans deltagande i en dansk motståndsrörelse, vill hon synliggöra denna mörklagda del av andra världskrigets historia. Utställningen visar delar ur Kristensens egen process att försöka förstå det som hänt genom bland annat film, foto och målningar.

Se mer om utställningen och programmet som hör till på www.umea.se/konst.