Dimensioner

Biodlaren Roland och kvantfysikern Marianne möter varandra på en fest. Det är början på en poetisk kärlekshistoria som ekar genom tid och rum.

Vad hade hänt om du hade gått i stället för stannat? Sagt ja i stället för nej i ett visst givet tillfälle? Vem hade du varit idag? Det är frågor som ställs i »Dimensioner«, skriven av brittiska stjärnskottet Nick Payne, född 1984. Han inspirerades av idén om »multiversum« – en teori om att vårt universum bara är ett av många. I en oändlig mängd parallella universum existerar varje beslut vi någonsin tagit eller inte tagit.
Kvantfysikern Marianne möter biodlaren Roland på en fest och en stormig kärleksrelation inleds. Eller gör den det? I ett universum kanske de aldrig ens kysser varandra, i ett annat lever de lyckliga i alla sina dagar. Allt beror på det de säger och gör och vilka konsekvenser det får. – Det här är en kärlekshistoria som ekar genom universum, säger regissören Carl Johan Karlsson. Han är Riksteaterns husregissör som tidigare regisserat »Katt på hett plåttak« och »Skimrande vattnet« för teatern.
Pjäsen uruppfördes 2012 och har gjort succé både på Royal Court i London och på Broadway i New York med Jake Gyllenhaal och Ruth Wilson i rollerna. – Den kräver två riktigt tunga skådespelarprestationer, säger Carl Johan Karlsson som ser fram emot att jobba med Krister Kern och Marie Robertson. Marie Robertson är känd från bland annat »Äkta människor« och »Rallybrudar« och Krister Kern har medverkat i bland annat »Hinsehäxan« och »Kommissarie Winter«. – Jag blev otroligt berörd över att den på ett så varmt sätt kommer åt vad det är att vara människa. Att i ett slags kaos försöka ha kontroll, att hitta nån att älska och att få förälskelsen och relationen att hålla trots att vi aldrig kan förutspå vad livet har i åtanke för oss, säger Carl Johan Karlsson.