Dödsdansen

De tre teatergiganterna Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon har spelat över 60 slutsålda föreställningar av »Döds dansen« på Maximteatern i Stockholm. I höst kommer Strindbergs mästerverk till Umeå i ett unikt gästspel.

Artillerikaptenen Edgar och hans hustru, den före detta skådespelaren Alice, lever tillsammans i ett bottenfruset äktenskap. Vardagen har övergått i en evig maktkamp makarna emellan, förbittrade över försakade drömmar och förlorade karriärmöjligheter. De plågar varandra dagligen och agerar som den andres fångvaktare, isolerade på en ö långt ute i skärgården.
När vännen Kurt kommer på besök från Amerika bryts dödläget. I honom ser Edgar och Alice en potentiell bundsförvant att strida över och Kurt blir gnistan som får 25 år av bitterhet och hatkärlek att ta ny fart.
Regissören Stefan Larsson har skapat ett komiskt, svart och avskalat universum med sin uppsättning av »Dödsdansen«. I händerna på honom gestaltar stjärnensemblen med Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon inte bara förvriden tvåsamhet utan även det ofrånkomliga åldrandet, död, bitterhet och längtan. – »Dödsdansen« är ett rent mästerverk. Strindberg sätter fingret precis där det gör som ondast och vrider om med ett glatt sataniskt humör. De drastiska kasten i texten skapar stor komik och livsfarliga bråddjup, säger Stefan Larsson. Dramat sattes upp på Maximteatern första gången hösten 2014 och har spelats för utsålda hus i Stockholm mer än 60 gånger. Rollen som Edgar var Mikael Persbrandts första scenframträdande sedan 2009. På Maxim har han även medverkat i »Macbeth« som premiärspelades hösten 2016, även den i regi av Stefan Larsson. Thomas Hanzon medverkar i Lars Noréns »Och ge oss skuggorna« på Dramaten i år tillsammans med Lena Endre som vi även kan se i Dramatens »Den goda viljan«. Som regissör har hon under våren gjort Jennifer Haleys »The Nether«.