Emil Holmer ”Anthodites”, Umeå konsthall 9/2-12/5

Konstnären Emil Holmer visar i utställningen ”Anthodites” på Umeå konsthall en serie nya målningar från 2017–2018. I processen har han arbetat med screentryck, träsnitt, slipmaskin, kopiator och dator. Holmer öppnar upp till en parallell värld, där vi bjuds in att utmana våra sinnen och invanda tankemodeller. Hans ofta monumentala och abstrakta bilder ger plats åt nya rumsligheter och livsexistenser.

Emil Holmer om sitt eget arbete:
”Jag ser att mina arbeten de senaste tre-fyra åren handlar mer om projiceringar, avtryck, skuggor, membran, minnesbilder. De är också mer gåtfulla. Vad betyder det? Att de inte tvingar fram sin egen form, då stannar de hellre i formlöshet eller är ingenting. De låter sig inte fångas in lika lätt. De vill lyssnas på sina egna villkor eller inte alls. Därför, igen, känner jag mer och mer att mitt måleri handlar om att ge plats åt något, och då måste jag kliva åt sidan och vara väldigt vaksam, snarare än att försöka uttrycka något.”

Emil Holmer är född i Karlstad 1975. Han gick ut Umeå Konsthögskola 2002. Innan dess hade han bland annat studerat på Nordiska Konstskolan i Kokkolla och på Gerlesborgsskolan i Stockholm. 2003 flyttade han till Berlin och har sedan dess varit verksam där, men även arbetat i Johannesburg 2004. Holmer har ställt ut på gallerier och institutioner sedan 2002, bland annat på Galerie Michael Janssen i Berlin, Galleri Martin Bryder, Galleri Thomassen, Galleri 21 Malmö, Galleri Brandstrup i Oslo samt Vestfossen Kunstlaboratorium, Autocenter Berlin, Norrtälje Konsthall, Växjö Konsthall, Gotlands Konstmuseum och Centre Culturel Montreuil Paris.

Den 9 februari till den 12 maj 2019 visas ”Anthodites” i Umeå konsthall, plan 3 i Väven. I samband med utställningen släpps Holmers nypublicerade bok som en del av utställningen. Se mer om utställningen och programmet som hör till på www.umea.se/konst.