Fake News – Öppen ateljé

I en alltmer digitaliserad värld utsätts vi för ett konstant nyhetsflöde. Men vem står
egentligen bakom nyheterna och hur ska vi sålla ut vad som är sant? Alla är välkomna att skapa en löpsedel, med reflektion och inspiration i källkritik mot media. Lokal: Konstnärsateljén, plan 3 i Väven

I slutet av 2017 skrev Donald Trump ett flertal inlägg på Twitter där han bland annat anklagade nyhetskanalen CNN för att generera så kallade ”Fake News”, falska nyheter. Detta samtidigt som Trump själv argumenterar för att exempelvis den globala uppvärmningen skulle vara ett påhittat fenomen.

Internet och sociala medier, i kombination med digitala resurser som gör det möjligt för vem som helst att fabricera och sprida ”nyheter”, gör det svårare och svårare för oss att tillämpa källkritik. För att reflektera och föra en dialog om dessa frågor står ateljén nu öppen för alla att skapa en löpsedel med ”Fake News”. Har det kommit ett nytt riksdagsbeslut om subventionering av lösviktsgodis för barnfamiljer? Eller är det kanske senaste nytt att Putin ska öppna nytt museum fyllt med vaxdockor föreställande honom själv?

Tänk högt och lågt, stort som smått. Med hjälp av materialet i ateljén är det fritt fram att skapa.

Information:
Jag som leder detta projekt heter Evelina Sandberg och läser mitt sista år vid Linnéuniversitetets Kulturledarprogram, med Konst- och bildvetenskap som huvudinriktning. Under vårterminens tio sista veckor gör jag min praktik hos konstenheten för Umeå kommun och i egenskap av detta fick jag under maj månad tillgång till att genomföra ett valfritt projekt i ateljén.

Var: Konstnärsateljén, Väven, plan 3
När: 3/5 till och med 27/5.
Tid: Ateljén är öppen vardagar mellan 09.00 och 15.30.
Kom och gå när du/ni vill, medverkan är gratis.
Inga förkunskaper krävs.
Välkomna!