IMG_8686

Fiskelördag

Det handlar om fisk, redskap, fiske, miljö och natur på Väven. Att fiska för nöjes skull, kan det vara något? Kanske får du svaret på frågan när vi har laddat med fiskekunniga entusiaster i huset.

Program
10.00 – 15.30 Vävenscenen , plan 1 i Väven
Prova hur det känns att drilla en Giant Trevally, en stark saltvattensfisk. Titta på olika redskap och provkasta med spön. Träffa flugbindare, betesbyggare, fiskeguider och få information om fiskeskola, fiske för tjejer och restaurering av vattendrag i Västerbotten.
Medverkande: Jaktia, Blixt sport, Fiskecenter, Umeafishing, Naturskolan Umeå, Splitcane Umeå, Save the Baltic Hörnefors, Natali Sundkvist Fiske Västerbotten, Kina Andersson Fjällorna, Länsstyrelsen i Västerbotten.

Föreläsningar i Upplev multisal, plan 4 i Väven
11.00 – 11.30
Fiskets ABC. Erik Spade, fiskerikonsulent Umeå kommun, lär oss fiskets Vad och När och Hur.
12.00 – 12.30
Att fiska oavsett kön eller kunskap. Fiske ger glädje, utmaning, lugn, adrenalin och gemenskap.
Fisket ger mig så mycket och för mig är det en stor del av livet, då jag genom sjukdom behöver fisket för att hitta en del av lyckan. Natali Sundkvist aka PikeQueen berättar.
13.00 -13.50
Kan man dö av att fiska för lite? Måste vissa vara nära vatten för att kunna andas?
Fiskekompisen, Sveriges största fiskepodcast, Fredrik Löwgren, Johanna ”Pirayan” Malm och Johan Malm går igenom hur man gör en podd och berättar om kärleken till fiske och livet.
14.00 – 14.30
Sex laxar i en laxtrappa.Laxen har en fantastisk biologi. Den gör spektakulära vandringar och har en otrolig förmåga att hitta ”hem” när det är dags för lek. Vad blir konsekvenserna av vattenkraften som ger oss förnyelsebar el för laxens krav på vandringsvägar? Lo Persson kommer att presentera forskning som bedrivs vid SLU, som ska förbättra förutsättningarna för laxen i reglerade vattendrag. Hon kommer även att prata om en akut sjukdomssituation som hotar laxen i Vindelälven.
15.00 – 15.30
Laxen i Vindelälven, en uppskattad men beskattad resurs genom historien. Daniel Holmqvist berättar om laxfisket längs Umeå- och Vindelälven och betydelsen för befolkningen, historiska svängningar av laxtillgången, mänsklig påverkan och beskattning. Vad görs idag för att förbättra situationen för laxen i Vindelälven ?

Föreläsning i Umgås matverkstad, plan 4 i Väven
14.00 – 15.00
Fisken blir mat. Peter Gustafsson från Två Fiskare rensar och filéar några olika fiskar och visar hur du kan använda fisken till maträtter.

Fiske i Kommunhörnan, plan 3 i Väven
22/2-1/3
Information om fiskefrågor och vattenvård i Umeå och Västerbotten. Länsstyrelsen Västerbotten, Naturvårdsenheten och Miljöanalysenheten. Umeå kommun fiskerikonsulent finns på plats 25/2.