FolkRapBigBand Tour 7-8 okt

Upplev en fantastisk kavalkad av medryckande rytmer och toner när jazzvirtuosen Jonas Knutsson, folk- och världsmusikern Erik Rydvall och rapparen Mofeta möter BRO; ett stort svenskt och finskt band med nordens fetaste blåssektion. FolkRapBigBand är precis vad det låter som, en spännande symbios av ny och gränsöverskridande musik.

Turnén går av stapel i Jakobstad, Vasa, Umeå, Skellefteå, Nordmaling, Sundsvall och Gävle.

Unikt storband utmanar med nytt sound
Ensemblen Bothnia Rhythm Orchestra (BRO) består av de främsta frilansande jazzmusikerna i Kvarken. Tillsammans med gästartister som saxofonisten Jonas Knutsson, nyckelharpisten Erik Rydvall och rapparen Victor (Mofeta) Marko åker de ut på en stor turné. Publiken kan förvänta sig flera överraskningar och en musikupplevelse utöver det vanliga.

– Vi hoppas locka publik som vill upptäcka något nytt. Hiphopintresserade får uppleva kraften i riktiga instrument, de som är intresserade av folkmusik får uppleva väl sammansatta arrangemang och den jazzintresserade får sitt lystmäte i fantastiska soloinsatser och klanger hen inte visste fanns, säger Henrik Sjöberg, projektledare och trumpetare i bandet.

Gränsöverskridande samarbeten
BRO är ett gränsöverskridande musikprojekt vars syfte är att öka samarbetet mellan Sverige och Finland, skapa fler arbetstillfällen för musiker i regionen och samtidigt visa ungdomar att det finns en framtid som musiker.

– Vi ville skapa en plattform för professionella musiker att verka i. Samtidigt såg och ser vi ett behov av att främja återväxten av musiker, för idag slutar många ungdomar att spela när de kastas ut från musikskolan. Vi ville visa att även våra instrumentgrupper går att jobba med. Därför har vi nästan alltid någon form av samarbete med musikskolor eller liknande med i våra projekt, säger Sjöberg.

Inget traditionellt storband
BRO består av några av de främsta frilansande jazzmusikerna i Sverige och Finland. De anlitar alltid konstnärliga ledare som har stor erfarenhet av samtliga instrument. På så sätt kan BRO alltid vara nyskapande i sin musik. Den musikaliska grunden i bandet har en hel del elektroniska inslag som exempelvis pads och keyboards. Tillsammans med 18 musiker och en mäktig blåssektion blir soundet något nytt och unikt. Dessutom har BRO i år med saxofonisten Jonas Knutsson, rapparen Victor (Mofeta) Marko och nyckelharpisten Erik Rydvall, musiker som i kombination bryter normen kring vad som utgör ett traditionellt storband.

– Vi vill visa att våra instrument och våra musiker även passar i andra genrer. Tidigare har vi även samarbetat med Cleo, Ulvens döttrar och Thoby Loth. Vår musik är dynamisk. Både kraftfull och rytmiskt medryckande men ibland även subtil och vacker. Detta sammantaget med våra elektroniska inslag gör att vi idag driver storbandstraditionen in i framtidens ljudmiljöer, säger Sjöberg.

Nykomponerad musik
Det kommer att vara ny musik som aldrig förut är spelad och kompositörerna har skrivit med varandra i åtanke. De har spänt bågen rejält och resultatet överraskar även musikerna själva.
– Våra musiker är supertaggade. Många av oss frilansare är vana att sitta i orkestrar av olika slag och spela ”American Songbook”. Visst det är alltid trevligt, men här får vi verkligen utmana oss själva och spela noter vi aldrig mött tidigare, säger Sjöberg.

Varför ska man komma och lyssna?
– Om man är det minsta intresserad av en musikalisk upplevelse utöver det vanliga ska man komma. Det kommer att vara en kavalkad av medryckande nyskriven och häftig musik. Allt inramat av den eminente arrangören Hans Hjortek som sammanfogat detta till en helhet, säger Sjöberg.

Vilka förväntningar har ni på kommande turné?
– Vi hoppas ju naturligtvis på mycket publik men också på givande möten med ungdomar i våra workshops. Vi vill se en blandad publik där ungdomen har dragit dit sina föräldrar, eller tvärtom, avslutar Sjöberg.

___________________________________________________________________________________________________

Turnéplan:
Sammanlagt görs elva konserter med premiär i Jakobstad den 4 oktober.
Vasa 5 oktober.
Umeå 7–8 oktober.
Skellefteå den 10 oktober.
(Förutom konsert anordnas workshops i Skellefteå tillsammans med gymnasiet, kulturskolan samt ungdomsföreningen Skellefteå symfoniska blåsorkester (SSB).
Nordmaling den 11 oktober.
Sundsvall 12 oktober.
Gävle 13 oktober.

Fakta:
Folkrap Bigband är titeln på storbandet Bothnia Rhythm Orchestra (BRO) senaste projekt.
Bandet består av musiker med rötter i Västerbotten och Österbotten.
Solisterna Victor (Mofeta) Marko, Erik Rydvall och Jonas Knutsson har inbjudits att komponera tre stycken var som framförs med bandet under turnén.