Författarbesök: Åke Jonsson

Författarbesök: Åke Jonsson

Välkomna att lyssna på Åke Jonsson som berättar om sin nyutkomna bok ”Radion och språket” på Grubbebiblioteket!

När Åke Jonsson var fem år börjande han drömma om att bli hallåman i radio. Tjugo år senare blev det verklighet. Han var då den förste hallåmannen som vuxit upp norr om Dal­älven och fick jobbet först efter att ha tränat bort sina västerbottniska ö-ljud.

1981 blev han först igen, när han fick Sveriges Radios nyinrättade tjänst som språkvårdare. Med sin bakgrund som radio­medarbetare och en avhandling om radiolegenden Sven Jerrings språk på meritlistan var han som klippt och skuren för uppdraget.

Här berättar Åke Jonsson både radions och sin egen historia ur ett språkligt perspektiv. Han tar upp teman som engagerat många genom åren: dialekter, svordomar, uttal av namn och ord och vilka röster som ska få höras i etern. Åke Jonsson berättar också om hur synen på språket i radion har förändrats – eller inte – under snart hundra år.

Åke Jonsson är fil.dr i nordiska språk på en avhandling om radiopionjären Sven Jerrings språk, vid Umeå universitet. Där har han också varit föreståndare för universitetets utbildning i vetenskapsjournalistik. Mellan 1981-1991 innehade han den första tjänsten som språkvårdare på Sveriges Riksradio. I tidig fotbollsålder var han vass vänsterytter i Sandviks IK, Holmsund.