Herrarna satte oss hit

Herrarna satte oss hit

En berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia genom de tvångsförflyttades ögon. Föreställningen bygger på boken med samma namn av Elin Anna Labba.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingas flytta lämnar sina hem i tron om att de ska få komma tillbaka. Myndigheterna kallar det för en dislokation. Men på samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin (tvångsförflyttning).
Föreställningen bygger på boken med samma namn av Elin Anna Labba. En berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia genom de tvångsförflyttades ögon. Om ett hårt liv, renar som går förlorade och den eviga längtan till sina ursprungliga marker. Teaterföreställningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi Teáhter.
Datum: onsdag 6 mars
Tid: 18.00 -19.15
Lokal: Vävenscenen, plan 1

I Öppna foajé kl. 17.15 får vi ta del av ett smakprov ur dansföreställningen Ruohttsot, Ruohttsot är lulesamiska och betyder att slå rot. Koreografen/dansaren Jasmine Skog, och dansaren och jojkaren Juhán Niila Stålka framför stycket som är starkt kopplat till byn Jåhkåmåhkke (Jokkmokk) där de bor. Ruohttsot ges i samarbete med Norrlandsoperan

Biljetter: Gratisbiljetter släpps 21 februari. Köp/boka via tickster.com och Vävens kulturreception
Max två biljetter per person. Det går även bra att boka via telefon på 090-16 33 10 eller via tickster där du betalar en admin avg. på 10 kronor
Arrangeras av Kultur för seniorer i samarbete med Umeå teaterförening, Umeå stadsbibliotek och Såhkie Umeå sameförening.