HOMAN

HOMAN

Plastfolie, spinnande metallhjul och kropp i rörelse

Två män, ett hjul, en scen. Cirkusartister, dansare och rörelseforskare. Kroppar som rytmiskt snurrar fram i spinnande hjul. Kroppar inlindade i plastfolie till formen av ägg. Absurd, opretentiös och samtida cirkus – med en stor dos humor.

Vejde Grind, 190 cm, 80 kg – en svensk grottman. Vincent Bruyninckx, 170 cm, 60kg – belgisk pommes frites-man. Cirkusartister, dansare och rörelseforskare specialiserade på cyrhjul – metallringar stora nog för att spinna deras kroppar i rytmisk rotation över scenen. I hjulen finns mikrofoner som plockar upp och förstärker de ljud som skapas när en ring med en människa i spinner över scenen.

Titeln HOMAN är en lek med ord som (kanske) handlar om att vara (eller inte vara) människa (Homan), vara i rörelse (Homotion), komma hem (Home), vara hemgjord (Homade), homo sapiens eller homosexuell? En lek med ord som sätts i rörelse liksom kropparna. Om två människors relation till varandra och om den där bilden av det fysiska som dröjer sig kvar på näthinnan när ögonen sluts. Bilden som blir till när ljuset smälter samman med det mörka och det imaginära med det fysiska. Är det där föreställningen egentligen äger rum?

– Detta är två fantastiska artister, riktiga konstnärer, som har skapat ett abstrakt universum, en egen värld som handlar om deras varma relation. De presenterar något djupt och äkta på ett sårbart, absurt, roligt och opretentiöst sätt. Det här är en föreställning som går hem i alla åldrar, säger Magali Bancel, utvecklingsledare för samtida cirkus på Riksteatern.