Invigning av utställningen Kockor – Unga kvinnor i Norrlands skogar

Invigning av utställningen Kockor – Unga kvinnor i Norrlands skogar

Välkommen på invigning av vår nya utställning KOCKOR, baserad på boken med samma namn!
Visste du att på 1940-talet jobbade 6000 unga kvinnor i skogen som kockor? I utställningen möter du stora fotografier, berättelser, citat och dagboksanteckningar. Färg och form har skapats med inspiration från skogen och kockors liv. Följ med till en speciell tid i svensk historia som nu skildras med en ny blick.

PROGRAM
11.00 Museet öppnar – kika gärna runt i utställningen!
12.00 Vi inviger utställningen tillsammans med en av bokens författare Iréne Gustafson, utställningsprocent på Västerbottens museum.
12.30-13.15 Sara Lövestam – författare till romantriologin om Monika – berättar om sin historiska research av serien där läsaren för följa med generationer bakåt i skogarna i norr. Mitt i myllret av berättelser finns en kocka som vi får höra mer om!
14.00 Häng med på en visning av Kockor!
Under dagen bakar vi och bjuder på hastbullar och kaffe.
”Hastbullar bakades när man i all hast ville ha något gott till kaffet i kojan, utan att invänta en vetedeg som skulle jäsas i omgångar”
// ur boken Kockor – Skogsbrukets glömda hjältar.
Utställningen Kockor är producerad av Kvinnohistoriskt museum och är baserad på boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar. (Förf. Iréne Gustafson, Amanda Löfdahl, Anna-Maria Rautio, Alexander Öbom och Lars Östlund.) Boken är utgiven av SLU och Skog- och samemuseet i Lycksele.