Jezebel – Cherish Menzo

Jezebel – Cherish Menzo

MTV, 90-tal och tung bas. Allt du behöver en mörk novemberkväll!

Det blir vågat och med en uppfriskande klarhet när hyllade Nederländska koreografen Cherish Menzo dissekerar hiphopkulturens legendariska kvinnoporträtt. Föreställningen Jezebel gör 3 turnéstopp i Sverige – Umeå är ett av dem.

90-talet, MTV och lättklädda videovixen-tjejer som skakar rumpa till hiphop. Ett klockrent exempel på när ”the male gaze” har löpt amok och lyckats förpacka (framför allt svarta) kvinnor till rekvisita med uppgift att hävda ett manligt ego. Men här råder också en ambivalens, för trots det hypersensuella uttrycket under rappens hårda ”bitch and slut” så är hon stark och självständig. Hon vägrar låta sig definieras av andra och utmanar tveklöst de förväntningar som ställs på henne som kvinna.

Video”vixen” är en kontroversiell stereotyp – omtvistad, debatterad, närmast ikonmärkt. I Cherish Menzos verk Jezebel möter vi henne in på bara skinnet, komplext dekonstruerad med skärpa och rättsinne. Jezebel är ett djärvt verk där Menzo lyckats placera vixen i ett nytt perspektiv som både utmanar och ifrågasätter hur denna hiphopikon skulle kunna se ut idag.

Introduktion och eftersnack:
Välkomna på Introduktion kl 18.30 och publiksamtal efter föreställningen, i foajén.