John Akomfrah / Purple

Bildmuseet presenterar den brittiska konstnären och filmskaparen John Akomfrahs mest ambitiösa verk hittills. Purple är en uppslukande sexkanalig videoinstallation om klimatförändring, mänskliga samhällen och vildmarken. I den mäktiga videoinstallationen kombineras arkivfilm med nytagen film och ett hypnotiskt ljudspår.

Purple är en trollbindande sexkanalig videoinstallation om planetens och mänsklighetens framtid, skapad av den brittiske konstnären John Akomfrah. I en tid då nivåerna av växthusgaser från mänskliga aktiviteter är högre än någonsin och glaciärerna smälter, lyfter Purple den brännande frågan om människans ansvar. I detta mäktiga filmverk kombineras klipp ur arkivfilmer med nya iscensättningar och ett hypnotiskt ljudspår. Purple är en uppföljare till Vertigo Sea, som visades på Bildmuseet som första visningsplats efter premiären på Venedigbiennalen 2015.

John Akomfrah (f. 1957 i Accra, Ghana) bor och arbetar i London. Hans verk har bland annat visats på Prospect i New Orleans; Documenta, Kassel; Centre Pompidou, Paris; Whitechapel Gallery, London; MoMa, New York, och på filmfestivalerna i Cannes och Toronto. 2017 fick han det prestigefyllda Artes Mundi-priset.

Purple har skapats på uppdrag av Barbican, London, i samarbete med Bildmuseet; TBA21-Academy, Wien; Institute of Contemporary Art, Boston; och Museu Coleção Berardo, Lissabon.