Kollektivet

Kollektivet

Tuttkollektivet i Sattajärvi.

Vilka är de negativa sidorna med att vara en ja-sägare? Är det möjligt att skilja sig i Fablernas Värld? Och är Pajala = återbetalningsskyldigt? Dessa frågor och många fler avhandlas i ”Kollektivet” – en humorföreställning om det svåraste av allt: att vara fler än en.

Året är 1971. Platsen är byn Sattajärvi i nordligaste Norrbotten. Hit kommer den karismatiske Christer och den godhjärtade Anita från storstadens larm och trängsel, tätt följda av dokumentärfilmaren Lars-Åke Möller, i ett försök att hitta tillbaka till en mänskligare tillvaro. Men drömmen om ett ekologiskt självhushåll och gemenskap får stå tillbaka för okonventionella odlingsmetoder där kvinnans former står i centrum. Den sommaren förändras länet till det Norrbotten vi känner idag, och ”Tuttkollektivet i Sattajärvi” grundas.

Kollektivet är en nyskriven dokumentär-teater av och med Norrbottensteaterns Linda Wincent och Sven Björklund, känd från Umeås folkkära humorgrupp Klungan, som senast sågs här i stan med den kritikerrosade föreställningen Toppa jaget. Sedan dess har Björklund också stått på scen tillsammans med William Spetz i den tragikomiska succén Hjälp mig inte, både i Umeå och på annat håll. Även Kollektivet andas absurd komik och träffsäker vardagstragik.

Den sceniska rekonstruktionen av 70-talets händelser varvas med intervjuer och autentiska klipp från Lars-Åke Möllers arkiv, där vi dels får bekanta oss med det kollektiv han själv var med och skapade, dels träffa några av de människor vars liv berördes och förstördes av kollektivets svallvågor – vilka är de idag, trettio år senare?

Föreställningen rekommenderas från 11 år.