Konst- och litteraturdag på Konsthall Norra Kvarken 1 september

PROGRAM
Kl 15-15.30 Visning av KRISTER HÄGGLUND´s utställning ”Deja vu”, fotografi, som invigts tidigare under dagen mellan kl 12-15.
Kl 15.45-16.45 LINNEA AXELSSON, författare, berättar och läser ur sitt rosade diktverk Aednan, ett epos om två samiska familjers liv, från början av 1900-talet in i vår tid.
Kl 17.15-18.15 BASIM AHMED JAMAL, fristadsmusiker från Irak, spelar klarinett och berättar om sitt liv i Mosul och Umeå.

PROGRAM

Kl 15-15.30 Visning av KRISTER HÄGGLUND´s utställning Deja´ Vu, fotografi, som invigts tidigare under dagen mellan kl 12-15.

Kl 15.45-16.45 LINNEA AXELSSON, författare, berättar och läser ur sitt rosade diktverk Aednan, ett epos om två samiska familjers liv, från början av 1900-talet in i vår tid.

Paus för dryck och tilltugg

Kl 17.15-18.15 BASIM AHMED JAMAL, fristadsmusiker från Irak, spelar klarinett och berättar på arabiska om sitt liv i Mosul och Umeå med hjälp av tolken KAMAL SHASWAR. Ackompanjeras av ELISABETH HOLM, piano. Basim kommer att bjuda på ”klassiska pärlor” tillsammans med irakisk folkmusik.

18.45-20.00 Dagen avslutas traditionsenligt med rökt sik i sjöboden. Kikärtsallad finns som alternativ till sik. Citronvatten. Annan dryck finns till självkostnadspris.

Kostnad 340 kr/person, men 290 kr/pers för medlem i Konsthall Norra Kvarkens vänner. Plats förbokas genom.mejl till katrin@caldeborg.com eller genom telefon 076-791 36 63.

PRESENTATION AV MEDVERKANDE:

KRISTER HÄGGLUND, fotograf

Det är sällan människor på Kristers bilder, om de finns där vänder de oftast ryggen mot kameran. Det är snarare människan sett genom hennes omgivning han skildrar. Utsikter från parkeringsplatser, terrasser med övergivna plaststolar, gathörn, människornas ljuspynt i vintermörkret, tomma korridorer.
Allt sammanhållet av en stark och utvecklad formkänsla.
Krister Hägglunds bildvärld kan tyckas vemodig men det finns en humor och en stillsam knasighet i valet av motiv. Han har riktat kameran snett åt sidan. Vi har just gått därifrån och först nu förstår vi var vi har varit.
Krister Hägglund är fotograf, utbildad på Konstfack och bor och arbetar i Skellefteå och har ett långt liv som fotograf bakom sig. Men det är först på senare år han visat sina bilder offentligt.

LINNEA AXELSSON. författare

Linnea har i år givit ut ett storslaget diktepos ”Ædnan” som är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Så här sa Hanna Jedvik, Kulturnytt Sveriges Radio.
”Berättelsen om de två samiska familjerna spänner en båge från början av 1900 talet till våra dagar – och lyckas i destillerad form skriva fram all den sorg, frustration och tomhet som uppstår när ett folk bli fråntagen hela sin tillvaro, identitet och språk inom loppet av ett par generationer. Det är vidunderligt, vackert och gripande. Både vad det gäller lyrikens klara klang och den politiska dimensionen. […] Att så avskalat och distinkt skriva fram en bit världshistoria över 762 sidor poesi med en så personlig och rörande röst är minst sagt unikt.”
Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med Tvillingsmycket.

BASIM AHMED JAMAL, musiker

I september 2017 tog Umeå emot sin första fristadsgäst: musiker Basim Ahmed Jamal från Irak. Under två år kommer han att vara Umeås kulturstipendiat. Basim var verksam i Mosul,sin födelsestad, som musiker och ägare av ett bok-kafé. Han undervisade i musik, hans instrument är klarinett, och i bokkaféet samlades både musiker och författare. När IS tog kontroll över Mosul förbjöds det mesta av kulturell och intellektuell verksamhet. Basim arresterades och misshandlades och hela hans hem och bok-kaféet lades i ruiner.
Basim har stor kärlek till västerländsk klassisk musik som han spelar mycket och gör arrangemang av, Mozart är en av hans husgudar. Vid konserten kommer Basim att bjuda på några ”klassiska pärlor” tillsammans med irakisk folkmusik. Ackompanjeras av Elisabeth Holm, piano. Basim berättar på arabiska med hjälp av tolken Kamal Shaswar.

******
Konsthall Norra Kvarken samarbetar kring evenemangen med Kulturens Bildningsverksamhet och nystartade Konsthall Norra Kvarken Föreningen. Konserten med Basim Ahmed Jamal presenteras med stöd av Kontaktnätet och Kulturrådet. Sedan starten 2014 stöttar också konstföreningen Konsthall Norra Kvarkens vänner verksamheten genom konstinköp för utlottning till medlemmar och praktisk hjälp vid evenemang. Se närmare presentation av Konsthall Norra Kvarkens vänner nedan.

””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
OM KONSTHALL NORRA KVARKENS VÄNNER
Konsthall Norra Kvarkens vänner är en ideell konstförening som har som ändamål att på olika sätt stödja Konsthall Norra Kvarkens verksamhet samt att främja och bredda intresset för konst.
För 2018 är årsavgiften 300 kr för vuxna och 150 kr för barn/ungdomar under 25 år. Övervägande del av medlemsavgiften går till inköp av konst i Konsthall Norra Kvarken och som sedan utlottas bland medlemmarna. Se närmare på https://konsthallnorra.webnode.se/