Krister Hägglund på Konsthall Norra Kvarken 1-30 september

Det är sällan människor på Krister Hägglunds bilder, om de finns där vänder de oftast ryggen mot kameran. Det är snarare människan sett genom hennes omgivning han skildrar. Han har riktat kameran snett åt sidan. Vi har just gått därifrån och först nu förstår vi var vi har varit.
Välkommen!

KRISTER HÄGGLUND ”Deja vu”

Det är sällan människor på Kristers bilder, om de finns där vänder de oftast ryggen mot kameran. Det är snarare människan sett genom hennes omgivning han skildrar. Utsikter från parkeringsplatser, terrasser med övergivna plaststolar, gathörn, människornas ljuspynt i vintermörkret, tomma korridorer.
Allt sammanhållet av en stark och utvecklad formkänsla.
Krister Hägglunds bildvärld kan tyckas vemodig men det finns en humor och en stillsam knasighet i valet av motiv. Han har riktat kameran snett åt sidan. Vi har just gått därifrån och först nu förstår vi var vi har varit.
Krister är kortfattad när han talar om sitt konstnärskap, men så här uttrycker han sig själv:

”Metod
Jag är nog en ganska gammaldags fotograf i mitt arbetssätt. Har inget uttryckt medvetet budskap eller manifest.
Min metod är som följer:
Jag åker någonstans. Jag tittar. Jag tar en bild.
Jag försöker glömma vad jag fotograferat. (Viktigt)
Jag upptäcker bilden bland 1000 andra dåliga bilder jag tagit.
Ibland kommer bilden till mig i tagningsögonblicket. Men det är oftast en chimär. Bilderna brukar komma efter 6 månaders lagring på min dators hårddisk. De bilder jag tycker är bra vid tagningstillfället brukar blekna med tiden.
Jag fotograferar dagligen. Både i arbetet och privat. Är till vardags fotograf på Skellefteå Museum…”
”…Ibland undrar jag om jag fotograferar bilder jag redan sett. Kan vara andras eller egna. Vi lever ju i en tid med ett extremt bildflöde just nu. På gott och ont.”

Krister Hägglund är fotograf, utbildad på Konstfack och bor och arbetar i Skellefteå och har ett långt liv som fotograf bakom sig. Men det är först på senare år han visat sina bilder offentligt.

Utställningen på Konsthall Norra Kvarken pågår mellan 1 – 30 september.
Öppet, förutom vernissagedagen:
fredag 18-20
lördag 15-17
Söndag 12-17, Söndagar bjuder vi på kaffet. Välkommen!
Besök på andra tider och gruppbesök görs efter överenskommelse. Kontakt: maila katrin@caldeborg.com eller ring 076-791 36 63 (Katrin) eller 070-685 71 90 (Mats)