Kultakausi – Strålande tider

Finland har nått 100 år av självständighet men verkar ha hamnat mitt i en identitetskris. Vad är det egentligen som ska firas? Som tur är kan man alltid åka på kryssning och gå på konferens för att lösa problemet. Välkommen ombord!

Ett gäng toppolitiker har samlats på färjan för att ägna sig åt lite finländsk »branding«. Gungande fram och tillbaka över havet, på gränsen mellan Finland och Sverige, letar de efter ett sätt att stärka det nationella varumärket och återuppliva guldåldern. Med på båten finns också wanna-be-finska Mats. Mats har alltid känt sig blåvit i hjärtat trots att hans föräldrar aldrig lärde honom det finska språket. Nu är han på väg för att försöka hitta sina rötter och sitt sanna jag.
I »Kultakausi – Strålande tider« undersöks med varm humor idén om nationalstaten, hemlandet och gränsernas betydelse – både på det nationella och personliga planet. Inför 100- årsjubiléet har historier från gränsen vävts samman. Från »tvångssvenska« till flyktingpolitik, från kungar till byfinnar, från turister med i öl i bagaget och smörgåsbord, till drömmar som gått i kras. I denna nordiska samproduktion medverkar Kajana stadsteater, Uleåborgs stadsteater, Kemi stadsteater, Norrbottensteatern och Riksteatern. Efter en turné i Finland spelas den tvåspråkiga föreställningen nu i Sverige.