Lek och lär i sommarskolan

På Västerbottens museum struntar vi i att det är sommarlov och bjuder in alla åldrar till sommarens tema: skola! Se utställningen ”En sagolik skola – folkskolan 175 år” i museet och delta i gammeldags skoldag i skolhuset på uteområdet. Låna lekredskap i vår butik och lek gamla skolgårdslekar på uteplatsen.

Sommarskola pågår 17 juni–19 augusti. Dagar och hålltider för olika aktiviteter ser du nedan.

• 17 juni kl 14. Skolstart. Kom och var med på upprop och ta del av hur första skoldagen kunde se ut för 100 år sedan. Tidsresan utspelar sig i gamla skolan med griffeltavlor, räknestavar, sång med mera. Vi sår frön i skolträdgården. Rek för barn från 6 år. Samling i receptionen kl 14 för klädombyte och förberedelser. Tidsåtgång: cirka en timme.

• 22 juni kl 12–16. Lilla midsommar. Dans runt lilla midsommarstången, musik, ta med picknick-korg från kaféet ut till dammen. Gammeldags lekar vid skolhuset. Plats: Dammen, skolhuset, dansbanan.

• Lördag–torsdag kl 14.00. En skoldag förr. Rek för barn från 6 år. Tidsåtgång: ca en timme.

• Fredagar kl 14.00. Historiejakt. Häng med och lös kluriga gåtor. Rek för barn från 6 år. Tidsåtgång: ca en timme. Samling i receptionen kl 14 då vi tar på oss osynlighetsdräkter.

• Alla dagar under museets öppettider. Rastlekar utanför skolhuset och museets entré. Låna leksaker i museets butik och lek.

• Alla dagar kl 10–17. Vi möblerar skaparverkstaden Minimus som gamla skolmiljöer. Lek och lär med skolmaterial från olika tider. Rekommenderat för barn från 3 år.

• 19 augusti kl 14. Skolavslutning. Terminen är slut och det är dags för examen. Tidsresan utspelar sig i gamla skolan med tal av kyrkoherden, sång och betygsutdelning. Rekommenderat för barn från 5 år. Samling i receptionen kl 14 för klädombyte och förberedelser.

• Alla dagar till och med 26 augusti. Utställningen En sagolik skola – folkskolan 175 år. Fullmatad utställning med föremål och berättelser från skolans värld. Röster från Umeå i ett nyproducerad bildspel.