MaMa Dada

De ville revolutionera konsten men överröstades av det manliga konstnärsgeniet. I den lekfulla musikföreställningen MaMa Dada får dadaismens bortglömda kvinnor åter ta en välförtjänt plats i rampljuset.

Var är alla coola, intelligenta och begåvade konstnärinnor? Dadaismen skulle fylla 100 år men skådespelaren Bodil Carr Granlid kunde inte namnet på någon av de genialiska dadakvinnorna. Det krävdes ett återupplivningsförsök.

Tillsammans med skådespelaren och dragspelaren Therese Stenshäll och regissören Marie Öhrn gestaltar hon nu några av konstriktningens mest framstående kvinnor i MaMa Dada. Det är en intelligent, humoristisk och musikalisk pjäs där vi får möta de som ville förändra världen, ofrivilligt överskuggade av det manliga konstnärsgeniet.

Här skrivs den gubbiga historien skämtsamt om i dadainspirerad kostym och scenografi. Kan vi till exempel vara säkra på att Marcel Duchamp inte stal den superkända urinoaren – av en kvinnlig kollega givetvis – för att boosta sin egen karriär? MaMa Dada har tidigare spelats på bland annat Teater Tribunalen och Rumänska kulturinstitutet.

I Umeå spelas föreställningen på Bildmuseet i samband med Art Friday, mitt i den pågående utställningen Dada är Dada.