Mysteriet Stephen King

Hans-Åke Lilja berättar om människan Stephen King, författaren Stephen King och om böckerna och berättelserna han skrivit. Vi får också Sverigepremiär på Popsy, en s k Dollar Baby som är en kortfilm baserad på en av hans historier. På Folkets Bio visas Carrie, den klassiska versionen från 1976.
Lördag 25 januari klockan 14.00 i Upplev multisal, Umeå stadsbibliotek plan 4

Stephen King har skrivit drygt 80 böcker, otaliga kortnoveller och en hel drös essäer. Men vem är mannen bakom skräcken? Har han en liten pojkes hjärta i en glasburk på skrivbordet? Bjuder han in folk att fira Halloween i sitt hem? Eller är han egentligen en helt vanlig man som gillar att ta långa promenader, leka med sin hund och donera pengar och tid till sin hemstad?

Hans-Åke Lilja berättar om människan Stephen King, författaren Stephen King och om böckerna och berättelserna han skrivit.
Hans-Åke Lilja har läst Kings böcker sedan 1983, och driver sedan 23 år tillbaka ”Lilja’s Library – The World of Stephen”, världens största fan-site om Stephen King. Hans-Åke har via ”Lilja’s Library” som enda fan-site i världen intervjuat King själv inte mindre än två gånger, och har träffat honom tre gånger. Sedan 20 år tillbaka är Hans-Åke även delaktig i att driva den svenska Stephen King-site:en ”Följeslagarna”, och 2018 släpptes Hans-Åke Liljas tredje bok med anknytning till Stephen King. Välkommen att höra berättelsen om mysteriet Stephen King, mannen som trollbundit världen i över 40 år! Vi får också Sverigepremiär på Popsy, en s k Dollar Baby som är en kortfilm baserad på en av hans historier.
16.00 Carrie på Folkets Bio
Regi: Brian de Palma 1976. Baserad på romanen Carrie från 1974 av Stephen King
Carrie White (Sissy Spacek) är skolans mobbingoffer, och blir konstant förödmjukad av sina klasskamrater och sin fanatiskt religiösa mor Margaret (Piper Laurie).
När Carrie är på väg till skolans bal upptäcker hon att hon besitter övernaturliga krafter som gör att hon kan förflytta saker om hon koncentrerar sig tillräckligt mycket. Plötsligt är det Carrie som har makten, och hon tänker inte sluta förrän alla hennes plågoandar har fått vad de förtjänar.
Filmen inleds med en kort introduktion av Hans-Åke Lilja.

Pris för föreläsningen 50 kronor, mot uppvisande av föreläsningsbiljett ges rabatterat pris på Folkets Bios visning av Carrie.