Nina Ulmaja: En annan Edith

Nina Ulmaja: En annan Edith

Prisbelönta författaren och bokformgivaren Nina Ulmaja i ett samtal om sin nya bok, som skildrar Edith Södergrans ganska okända liv och gärning som fotograf.

Många har skrivit om poeten Edith Södergran. Att hon var en ambitiös fotograf är inte lika omskrivet, och hennes bilder har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Nina Ulmaja ville veta mer om fotografen Edith och började skriva brev till henne. Brev som till en början kretsar kring fotografi, men som alltmer kom att handla om deras gemensamma bakgrund: om hemlandet Finland, om ryssrädsla, krigsminnen, klassresor och nedtystade familjehistorier. Undersökandet av Ediths fotografier ledde även till många andra kvinnor samtida med Edith, kvinnor vars historia löper som ett eget spår i boken.

Nina Ulmaja är prisbelönt bokformgivare och författare. Tidigare har hon bland annat skrivit ”Strindbergs lilla röda” (tillsammans med Alexandra Borg), som Augustnominerades 2019. I ”En annan Edith” gör hon en omfattande genomgång av Södergrans fotografier och sätter in dem i ett fotohistoriskt sammanhang.

Datum: onsdag den 10 maj
Tid: 12.00-12.45
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4, Väven

Du behöver ingen biljett. Vi bjuder på kaffe och kaka.

Fotograf: Anna-Lena Ahlström