No. 60 – dansföreställning av/med Thailands mest kände koreograf

No. 60 – dansföreställning av/med Thailands mest kände koreograf

Thailands mest välkända dansare och koreograf, Pichet Klunchun har utbildats i klassisk thailändsk dans sedan barnsben. Nu tar han av sig Khon-dansens ansiktsmask och paljettdräkt och granskar det 700-åriga systemet i sömmarna. Resultatet blir en föreställning där tradition och innovation möts i en vacker och oförglömlig kommentar till vad dans är och kan vara.

Pichet Klunchuns stil är samtida men baseras på klassisk thailändsk maskdans, Khon, som han lärde sig av Chaiyot Khummanee, en av de bästa khonmästarna i Thailand.
Alla klassiskt skolade thailändska dansare förvärvar de 59 poserna i Khon-dansen genom att ”lära sig utan att lära sig”. Klunchun utmanar den principen och undersöker här de 59 poserna för att hitta en ny form – No.60. I föreställningen visar han sex nya principer för det 700-åriga systemet. Han presenterar en manual med handritade diagram och anteckningar som låter den unga generationen tänka och lära rationellt, fritt från mystik och ideologiskt påtvingande av historien. Resultatet blir en föreställning där tradition och innovation möts i en vacker och oförglömlig kommentar till vad dans är och kan vara.