Ny utställning: Pussel och pirater.

Välkommen på vernissage av utställningen Pussel och pirater, med måleri av Helena Wikström och ljudverk av Daniel Westman.

Curator Suzanne Steneberg samtalar med konstnären Helena Wikström om hennes konst och konstnärskap.

Söndag 11 november kl 14

Fri entré.

Vem minns längre den illegala radiostationen Black Peter som spelade musik och bjöd på småprat från en ladugård i Lomsjö i Västerbotten? Året var 1951 då bröderna John och Gunnar Figaro lyckades bygga en så stark radiomast att sändningen kunde höras över stora delar av Sverige. Detta skedde i en tid då världspolitiken var spänd och avlyssning och spaning var en del av maktspelet. Den illegala radiostationen blev snabbt intressant för landets säkerhetstjänst och misstankar om att bröderna sände kodade meddelanden grodde. Spaningsarbetet mot dem utfördes av televerket, säkerhetstjänsten och en rad radioamatörer, och följdes givetvis av ett mycket engagerat pressuppbåd.

Konstnären Helena Wikström har tillsammans med medregissör Simon Öman Jonsson, klippare Fredrik Oskarsson och producent Therese Högberg från lokala filmbolaget Bautafilm
gjort en film om händelsen. Premiären äger rum på Umeå Europeiska Filmfestival 1 december samt visas på SVT 20 december. Ett 60-tal – av mer än hundra – målningar som Helena har producerat som grund för animeringar i filmen visas nu i utställningen Pussel och pirater på Västerbottens museum under vintern.