Överträning- stress, utmattning och utbrändhet!

Tidigare temadagar-söndagar är fullbokade (23/9 samt 7/9) och denna gång blir mitt fokus något mer på överträning. Under min tid i SOK-olympiska komitten och RF-riksidrottsförbundet ingick i mina uppdrag att stödja elitidrottare i landslagen som idrottspsykolog och fysioterapeut vid mental träning och ffa överträning ökade markant inför VM/OS.
Varmt välkommen!
Erika Strömsten

Söndagarna med dessa områden är fullbokade (23/9 & 7/10)
Många frågar ofta kring hur det är smartast att äta och träna utifrån att jag funnits med i olika sammanhang inom elitidrotten i många år.
Under min tid i SOK-olympiska kommiteen samt RF-riksidrottsförbundet hade jag två roller, den ena som idrottspsykolog och den andra som fysioterapeut.
Under dessa år ökade kraftigt olika former av alarmerande tillstånd pga av överträning och de mentala delarna blev väldigt mycket mer i fokus än tidigare, dessa tillstånd blev då mina specialiteer för den svenska arenan gällande idrottare som tillhörde landslagen.
Utifrån att jag skrev min slutuppsats på psykologprogrammet om temat utbrändhet redan 1998 har jag kunnat följa med i utvecklingen under 20 år på nära håll och dessutom behandlat-supportat många personer på olika nivåer och stadier inom stresspectrat.
Inom elitidrott ser man snabbare effekten av för mycket stress, i det ordinära livet är dessa tecken ofta otydligare då de negativa konsekvenserna tar längre tid på sig.

Vi kommer även ta en mer omfattande titt på det enteriska nervsystemet, vilket är en del av det autonoma nervsystemet. Det består av ett väv-likt system av neuroner som styr funktioner i mag- och tarmkanalen och har särskilda proteiner som ansvarar för kommunikation, ”tankar”, ”minne” och ”inlärning”.
Systemet kallas ibland en ”andra hjärna” för att matstrupen, magen och tarmarna är täckta av ett hölje med vävnad som innehåller samma signalsubstans som i hjärnan, och som påverkas av densamma.
Varmt välkommen till en omfattande verktygslåda med många praktiska, handfasta och konkreta råd i hur du kan använda dom!
Erika Strömsten & Liecelott Omma
(enklare förtäring, teori & träningspass 475:-)