Reflektioner -Danskompaniet Nomodaco ger dagliga danssolon i Umeå konsthall

Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman från Nomodaco flyttar in i Umeå konsthall, Väven, under några dagar i januari. Under perioden 15/1 -18/1 välkomnas besökare att uppleva två nykomponerade danssolon, dagligen klockan 12.15-12.45. Parallellt byggs ett föränderligt, rumsligt arkiv upp av utvalda och återupptäckta texter, fotografier, filmklipp, ljud, scenografier och rörelser som du som bjuds in att ta del av. Varmt välkomna!

Dagarna i konsthallen erbjuder också öppna samtal med inbjudna gäster kring teman som berört och berör de två danskonstnärerna.

För koreograferna Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman, är flyktighet och övertygelse likvärdiga förutsättningar i arbetet med danskonst, såväl som i mötet med publiken. Några stunder möts vi. Någonting finns, osäkert vad, och sedan försvinner det.

Tillsammans med kompositören Johannes Burström och ljussättaren Tobias Leira, inbjudna gäster och inte minst Konsthallens besökare, river Tove och Carolina upp i konstnärliga processer och dess relation till stora livsfrågor och vardagliga mysterier. Omslutna av den gemensamma historien, materialiserad i form av ett antal dansföreställningar de senaste tio åren, reflekteras över ett (delat) nu.

Program
Tisdag 15 januari: Konsthallen har öppet klockan 12-20.
Danssolon visas klockan 12.15-12.45.
Samtal klockan 18:30–20:00: Denna kväll talar Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman från Nomodaco med Anna Lindqvist, lektor och forskare i bl. a. estetiska läroprocesser vid Umeå Universitet, samt Emil Nilsson-Mäki, konstnärlig ledare för Skuggteatern om konstnärliga möten med barn.
Varför vi skapar konst för barn? Vilka perspektiv blir synliga i det konstnärliga mötet och hur vi relaterar till barn i konstnärliga sammanhang? Varmt välkomna att komma förbi Konsthallen för att lyssna med eller delta i samtalet! Fri entré.

Onsdag 16 januari: Konsthallen har öppet klockan 12-20.
Danssolon visas klockan 12.15-12.45.
Samtal klockan 17:15–18:30. Välkommen till en föreläsning och efterföljande samtal med Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Sverker Sörlin är författare till boken Antropocen – En essä om människans tidsålder (Weyler förlag, 2017). Boken beskriver och ger perspektiv till den antropocena tidsåldern där människan påverkar planeten permanent.
Det planetära perspektivet har varit en inspirationskälla för Nomodaco de senaste åren och därför är vi väldigt glada att ha Sverker som gäst denna onsdagskväll. Sverker kommer att presentera bokens innehåll och resonera kring klimatpåverkan och andra aspekter i denna nya tidsålder. Härefter följer en kort dialog med Nomodaco och till sist finns tid för frågor och diskussion. Fri entré.
PS: Innan föreläsningen, klockan 16.00-17.00, samtalar Sverker och Nomodacos Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman tillsammans med Katrin Zackrisson Caldeborg och Mats Caldeborg från Konsthall Norra Kvarken omkring konstens roll och potential i en antropocen tid – förbipasserande besökare av konsthallen är varmt välkomna att lyssna med.

Torsdag 17 januari: Konsthallen har öppet klockan 12-20.
Danssolon visas klockan 12.15-12.45.

Fredag 18 januari: Konsthallen har öppet klockan 12-18.
Danssolon visas klockan 12.15-12.45.

Lördag 19 januari: Konsthallen har öppet klockan 10-16.