Roger Metto / Kryosfär

Roger Mettos storslagna bergsmassiv i starka färger har drag av Norrlands fjällvärld och Klippiga bergen, men är snarare drömda geografier. Målningarna skildrar vildmark och fantasier om stora äventyr med referenser till konstnärens uppväxt i Kiruna, filmer han sett, platser han besökt och människans litenhet inför naturen.

I viss mening är Roger Metto landskapsmålare. Hans bildvärld är dock inte realistiska återgivningar av naturen. Där finns både föreställande och abstrakta inslag. Storslagna bergsmassiv och djupa dalgångar i en högt uppdriven färgskala, med drag av Norrlands fjällvärld och Klippiga bergen, liknar snarare drömda geografier. Förekommer mänskliga gestalter eller byggnader är de små och oansenliga mot fonden av mäktiga landskap.

Målningarna skildrar vildmark och fantasier om stora äventyr med referenser till minnen från konstnärens uppväxt i Kiruna, filmer han sett, platser han besökt eller människans litenhet inför naturen. I utställningen på Bildmuseet visar Roger Metto nya målningar, de flesta från 2017.

Roger Metto (f. 1964) är uppvuxen i Kiruna. Han bor och arbetar i Stockholm. Efter studier vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm har han haft ett stort antal utställningar och offentliga uppdrag. Han finns representerad i flera av landets stora konstsamlingar, bland annat på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Statens konstråd.