Roots

Udda karaktärer och bländande kostymer. Tjeckiska Cirk La Putyka går tillbaka till cirkusens rötter i en poetisk och visuellt imponerande nycirkusupplevelse som blandar marionetter, dans och akrobatik.

Cirk La Putyka är ett av de äldsta tjeckiska dockteatersällskapen. De blandar akrobatik och andra cirkusdiscipliner med objektteater, dans och drama i sin samtida cirkus. »Roots« är inspirerad av regissörens familjehistoria och de åtta artisternas egna livshistorier. Någon har studerat på en professionell cirkusskola i Kanada, någon i Sverige, någon inte alls. Några har rest runt i världen och uppträtt på en mängd olika scener, några inte. Genom att berätta om sina egna liv läggs också pusselbitar i den moderna cirkusens framväxt.
– Var och en av oss kommer från olika delar av världen. Vi har olika erfarenheter och olika berättelser i bagaget, men vi förs alla samman genom cirkusen; genom virtuositet, adrenalin, poesi, genom vårt skratt, våra tårar, genom passion, entusiasm och eufori. Det är detta som vi vill dela med dig, säger regissören Rostislav Novak.
Kompaniet utlovar i »Roots« en rafflande och visuellt imponerande scenupplevelse som också berättar om cirkusens tidiga 1900-talshistoria med udda karaktärer och bländande kostymer. Här finns kraftfullt artisteri och dynamisk koreografi. Lindansösens överdimensionerade ögonfransar möter direktörens höga hatt. Marionetter blir artister och tar formen av trapetser. Kroppar vandrar över kroppar – medan andra vänds ut och in. Skör cirkusmusik fylld av vemod och längtan möter hårdare nutida beats.