Ruralistas

Verklighetens första utställning för året blir med Clara Bodén och Ronja Svenning Berge. Bodén är bl a filmskapare – Guldbaggenominerad 2015 för dokumentärfilmen ”Lgh + Bil + allt jag har och äger.” Ronja Svenning Berge är illustratör, formgivare och serietecknare. De båda agerar som grupp under namnet Vapen och Dramatik och visar på Verkligheten utställningen ”Ruralistas”.

”Lgh + bil + allt jag har och äger ”(2012-2014) handlade om att reflektera över vad som tillskrivs en plats och människorna på den platsen. Projektet blev en film, en bok och ett stort utställningsmaterial av både bild och ljud, en slags forskningsresa för att bryta med en invand föreställning om den plats i Norrlands inland där jag (Clara) är uppvuxen, en föreställning som kommit någonstans ifrån. Det handlade också om att sträcka sig ut efter flera röster än min egen och de föreställningar som format mig. Vem känner ansvar för en plats idag? Hur formar platsen en?

”jag tror att människor speciellt framför allt unga människor har ett behov av att spegla sig i människor och identiteter, vi vill vara någonting tillhöra någon slags kultur eller subkultur.”

Liknande tankar som dessa som Johan Airijoki sa på P1 2016 i ”Tankar för dagen” har format vårt arbete de senaste åren. Jag pratade med ett antal tjejer i ett kortare projekt Norrbotten med namnet ”Imaginary Residency” (2014-2015). Hur upplever du att den här platsen återskapas i populärkulturen? Stämmer den bilden med din verklighet? För vem görs bilderna? I ljudverket ”Ruralistas” (2016) fortsatte en del av tankarna som ”Lgh…” hade satt igång och som hade kanaliserats i ”Imaginary…” När jag tänkte på just det behovet av att vara någonting, tillhöra någon slags kultur, så kände jag också en sorg över vad jag hade kunnat tänkt var möjligt dittills. Varför jag tänkt att jag var så frikopplad. Under arbetet med ”Lgh…” uppkom en känsla av att den fysiska platsen går att översätta in i de nu ofta förekommande diskussioner om makt, norm och strukturer. Att det urbana med dess konnotationer var mer en konstruktion än nödvändigtvis en sanning, som också behövde sitt konstruerade motsatspar i det icke-urbana. Att få tag i förståelsen för det gjorde att jag begrep känslor som funnits så länge jag kan minnas. Som en vän sa, att hon när hon var liten kunde sitta i bilen men en känsla av att åka åt rätt håll när hon åkte söderut, mot staden och fel håll när hon åkte norr, hem mot sig.

Ruralistas är en flerstegsraket som byter skepnad beroende på vilket rum det tar i anspråk. År 2016 var Ruralistas ett hörspel för Sveriges Radio Drama av Clara Bodén och Cicely Irvine. År 2018 är Ruralistas påbyggt av tecknare/formgivare Ronja Svenning Berge och mer text av Clara Bodén och flyttar in i utställningsrummet tillsammans med det som föregått de arbete vi är i just nu.
År 2018 ympas något nytt in, med namnet ”STAMNÄTET” som, vad vi vet hittills ska bli en film. Allt hänger samman. Det tar tid att erövra kunskap. Det blir inte färdigtänkt här. Fiktionen och verkligheten och associationerna i nån slags autodidakt flätteknik.

Bakom Ruralistas står Vapen och Dramatik. www.vapenochdramatik.com / www.ruralistas.se