Skapelsen

Skapelsen

”Skapelsen” är ett innerligt och lekfullt drama om moderskap och framtidstro – med den akuta klimatkrisen som fond. Är vi den första generation som kan ana ett slut för mänskligheten på jorden?

Det är natt. Höggravida Hanna går upp för att kissa. Hon är ensam hemma, ändå är toalettdörren låst. Vem är där? Det visar sig vara My, Hannas ofödda dotter. My är vuxen och påstår att det är hennes lägenhet. Men hon känner igen sin mamma. Hon kan bara inte fatta att hon är ung… att de är lika gamla! Tiden har slagit en kullerbytta, två parallella tidsåldrar möts: år 2023 och 2063. Det svindlande mötet blottlägger hur mänskliga livsvillkor skiljer sig åt i olika tider. För My bär också på ett barn, precis som sin mor – men hon lever i en värld där nytt liv är en omöjlighet.

Enligt klimatforskaren Johan Rockström är det ekologiska nödläge vi befinner oss i just nu ”världens viktigaste berättelse”. Ada Berger försöker närma sig klimatkrisens ödesfrågor i detta nyskrivna relationsdrama om framtiden, dåtiden och vårt absoluta nu. Vad innebär det att ingå i en lång generationskedja och hur ska vi agera för att också våra barn ska kunna skaffa barn? Stora och allvarliga ämnen möter små mänskliga perspektiv i ett både humoristiskt och tankeväckande drama.

”Kanske har jag aldrig gjort en föreställning som är lika mycket för alla”, säger Ada Berger, som också står för pjäsens regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat flera succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum.