Systrarna bronte gruppbild

Systrarna Brontës värld

Välkommen in i Systrarna Brontës värld!
Översättarna Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling berättar om systrarnas uppväxt och samtalar om deras verk, samt visar bilder.
Onsdag 18 april klockan 18:00 i Upplev multisal, Umeå stadsbibliotek plan 4

De tre systrarna Brontë – Charlotte, Emily och Anne – växte upp på prästgården i Haworth och det var där de skrev några av den engelska litteraturens mest älskade romaner.
Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling har översatt Charlotte Brontës Villette och hennes Professorn. De har även översatt Ann Dinsdales populärvetenskapliga bok The Brontës at Haworth och gav 2016 ut den med titeln Systrarna Brontës värld. De kommer att berätta om systrarnas uppväxt och utveckling till författare och samtala om deras romaner. Många känner till Jane Eyre och Svindlande höjder. Kvällens föreläsning ger också ingångar till några av de mindre kända verken, som t ex Vilette, Agnes Grey och Främlingen på Wildfell Hall. Emily Brontë kommer att ägnas lite extra utrymme, då det 2018 firas 200-årsminnet av hennes födelse.

Anna-Karin Malmström Ehrling är docent i praktisk filosofi vid Uppsala Universitet och har arbetat med undervisning och forskning. Hon har bl.a. publicerat
Kvinnliga filosofer från medeltid till upplysning och Människan, friheten och framsteget Kvinnliga tänkare i 1800-talets Frankrike. Per Ove Ehrling är
civilingenjör och har arbetat som ekonomidirektör med engelska som arbetsspråk.