Umeå Europeiska Filmfestival

Mellan den 24:e och 29:e november tar årets största filmhändelse plats i kulturhuset Väven. Umeå Europeiska Filmfestival innebär film från morgon till kväll, långfilm och kortfilm, spelfilm och dokumentär, filmskapare och cineaster, samtal, filmquiz, livepodd och mycket mer.

Festivalen invigs under festliga former tisdag 24/11 kl.18:30 med Nanni Morettis nya pärla Mia Madre, det blir en helkväll med mingel, musik och film!

Det finns många fler punkter ur programmet att upptäcka. Vi visar inte mindre än 93 filmer. Av dessa är fem ”galafilmer” som förhandsvisas på festivalen inför vårens biopremiärer, tio är ”panoramafilmer” som visats på andra internationella festivaler och fem filmer är europeiska dokumentärer som var och en skildrar olika delar av livet och världen.

Speciellt för i år är ett uppmärksammande av det svenska filmarvet. Bland annat firas Ljuvliga jubilarer, fem svenska skådespelare som alla föddes för 100 år sedan.

Festivalen uppmärksammar dessutom perspektiv från norr med en mängd lokala kort- och dokumentärfilmer från bland annat Västerbotten och Norrbotten.

I år erbjuds också en sing-along till den fantastiska Rocky Horror Picture Show med tillhörande danssteg, glittrande paljetter och massvis av sång såklart!

Läs mer om filmerna och hela programmet på festivalens hemsida: http://ueff.se

Varmt välkomna till Umeå Europeiska Filmfestival!