Umeå konsthall visar konstnärsgruppen Verkligheten

Välkomna till utställningen “I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night.”med temat Frankensteins monster. Den 1 september till den 7 oktober visar konstnärsgruppen Verkligheten sina verk I Umeå konsthall på plan 3 i Väven.

Utställningens titel ”I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night” är ett citat ur Mary Shelleys ikoniska skräckroman ”Frankenstein – eller den moderne Prometheus” som firar 200-årsjubileum. Utställningen utforskar de olika sidorna av Frankenstein-temat genom film, ljudverk, foto, teckning och installation. Konsten i utställningen tar upp ämnen som arkiv, nutida monster och experiment i naturen som slår fel.

Shelleys roman är rik på lager och möjlig att tolka på många olika sätt. I grunden är den en kritik av vetenskapen och det (manliga) geniet som sätter sig över naturen och Gud. Det går att dra paralleller till vår tids frågeställningar kring genmanipulation och artificiell intelligens, men också till vilka ”monster” vi människor skapar med vår klimatpåverkan och miljöförstöring.

Verkligheten är ett konstnärsdrivet galleri som startades av konstnärer i Umeå 2001. Verkligheten är också en konstnärsgrupp varav dessa medlemmar representeras i utställningen: Ida Hansson, Mattias Olofsson, Gerd Aurell, Mia Rogersdotter Olofsson, Sandra Wasara-Hammare, Simon Gran Danielsson, Fanny Carinasdotter och Helena Wikström. Utställningen har tidigare visats i Uppsala och Göteborg, varje gång med nya och/eller omarbetade verk. Med denna avslutande utställning blir det också första gången som gruppen ställer ut i sin hemstad.

Se även programmet till utställningen på www.umea.se/konst. Mer om Verklighetens verksamhet finns på: http://verkligheten.net/aktuellt/.