Umegration – Umeås forum för integration

Umegration är ett forum som ger stöd till föreningar som arbetar med integration. Genom att samla engagerade personer med kunskap och kompetens inom området vill vi stärka samverkan mellan offentligt och frivilligt engagemang.

Forumet erbjuder möjligheter till erfarenhetsutbyte, nätverksskapande mingel och inspirerande föreläsare.

Program

Konferencier: Jenny Saba Persson, Rättighetscentrum Västerbotten

12.45–13.15: Registrering, besök gärna mingelarenan där föreningar presenterar sina verksamheter och visar hur de arbetar för bättre integration.

13.15–13.30: Välkommen till Umegration! Anna Danielsson, särskild sakkunnig inom integration, Länsstyrelsen Västerbotten.

13.30–14.30: Ideellt arbete – ett kravfyllt men nödvändigt bidrag till samhällsförändring? Åsa Gustafson, lektor Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

14.30–15.10: Fika med mingel och utställare

15.10–16.20: Goda exempel på temat språk, kultur och integration:

•Kulturstorm – med egna ord
Projektet Med egna ord arbetar med självbiografiskt skrivande med nyan- lända ungdomar. Kom och lyssna på Anna Wibron och en deltagare från projektet som samtalar kring sina erfarenheter.

•Campusbiblioteket Skellefteå – låna en Skelleftebo
Anna Bodén och Ulrica Hedsberg berättar om erfarenheter av att låna ut människor istället för böcker i syfte att skapa möten mellan nya och gamla skelleftebor.

•Ögonblicksteatern – Romeo och Julia
Karin Larson och Mansour Salti spelar upp scener från en klassisk pjäs i ny tolkning som visar kulturens gränsöverskridande och allmängiltiga plats i världen.

•Individuell Människohjälp och Biblioteken i Umeå – språkkaféer
Lilian Sahlin och Davoud Mohamedi presenterar tillsammans med deltagare från språkkaféer en verksamhet som skapar mötesplatser för nya och etablerade umebor.

•Rättighetscentrum Västerbotten – jag äger min berättelse
Klara Nygren presenterar metoder som utvecklats tillsammans med ny anlända ungdomar som gått skrivarutbildningar och som sedan själva hållit i skrivarworkshops med barn i mellanstadieklasser. Dessutom får vi höra om Rättighetscentrums nya projekt Perspektivbyrån – ett normkritiskt uppdrag.

16.20–16.30: Avslutning och information om nästa Umegrationsforum.