Var är mitt hem

Två år av sin barndom levde han bakom neddragna persienner. En natt spelade han fotboll i månskenet med sin familj. »Var är mitt hem« är tillbaka i Umeå för tredje gången under lika många år.

»Var är mitt hem« är en gripande monolog, av och med, skådespelaren Danjin Malinovic. Berättelsen är hans egen, de starka känslorna på riktigt. – Varenda gång jag är på scen så återupplever jag allt jag varit med om. Det är min egen historia om mitt eget liv, ur barnets perspektiv, säger Danjin Malinovic som tidigare bland annat arbetat på Helsingborgs stadsteater.
Danjin Malinovics gestaltar flykten från krigets Jugoslavien genom Europa via ett korrupt Moskva och åren som illegal invandrare i Sverige. På kvällar och nätter samlas mamma, pappa, stora syster och Danjin runt ett fladdrande stearinljus. Dagtid sitter familjen bakom neddragna persienner. En natt vågar de sig ut och spelar fotboll i månskenet. Bollen som studsar är vacker, tycker Danjin som saknar skolan och sina kompisar.
I två år lever familjen Malinovic illegalt i Sverige innan de äntligen får sitt svenska uppehållstillstånd. Danjin Malinovic hoppas att hans berättelse ska kunna ge en mer mångfasetterad bild av hur det är att komma som flykting till Sverige. – Vi har många personer i Sverige som kommer från andra länder. Jag skulle vilja skapa lite mer förståelse för de här människorna, säger han.