Västerbottensteatern Unghästen ger föreställningen Xenofoben – om rasism

Xenofoben handlar om vår rädsla för det främmande men också om den till synes harmlösa okunniga vardagsrasismen som normaliserar hur vi tillåter oss att prata till och om andra människor. Var går egentligen gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?

Xenofob = främlingsskräck; främlingsrädsla; främlingshat; (sjuklig) rädsla för eller hat mot vad som är främmande

När: Torsdag 21 april kl. 19-21.00
Plats: Forum (vid Renforsskolan), Vindeln
Kostnad: Biljetterna är gratis, hämtas på Församlingshemmet, i kommunkontorets reception eller på biblioteket
Interkulturellt fika: 50 kr
——
Johana växer upp i en lycklig välmående familj i storstaden Addis Abeba. En dag befinner hon sig inte längre på universitetet och pluggar marknadsföring utan i en sjunkande gummibåt i medelhavet. Absimil från Somalia rymmer hemifrån när han är 9 år. Han har tröttnat på Al-Shabab, militären och en styvpappa som slår honom – han ska ju bli fotbollsspelare!

Peter kommer från Skellefteå och blir till sin mammas förtvivlan aktiv rasist redan när han är 13. Linnea sprider nazistisk hatpropaganda på diverse internetforum bakom namnet Gullviva88. Biggan 52 är verkligen inte rasist, men… hon tycker att det gått för långt med invandringen – vi har inte ens råd att mata ankorna i svandammen!

Regissör för föreställningen är Lo Kauppi som slog igenom med pjäsen Bergsprängardottern som exploderade och som sedan dess har gjort ett antal pjäser, alltid med brinnande aktuella ämnen. Nu senast ”Vita kränkta män”. Medverkar i guldbaggebelönade ”Tjuvheder” från 2015.