Väven fyller fem år!

Det har redan gått fem år sedan den stora invigningen 2014. Det tänker vi givetvis fira på alla sätt vi kan.

Lördagen den 16 november slår vi upp portarna till ett hejdundrande födelsedagskalas. Det blir party från kl 11.00 till sena natten!
För de yngsta och familjerna dukar vi bland annat upp med barndisco, barnbio, musikföreställningen Vinterresan, digital skattjakt, teater, photobooth, cosplay, rulltårta och en familjeföreställning med inga mindre än Golbang.
För dig som gillar att skratta kommer vi dessutom att låta Fanny Stand Up roasta vårt fina kulturhus. Kulturchef Fredrik Lindegren blir den som tar emot kängorna.
För dig som gillar det senaste kan vi bland annat erbjuda två riktigt tunga akter i form av P3 guld-vinnaren Lamix och grammisnominerade nykomlingarna Junior Brielle.

Kvinnohistoriskt museum firar också fem år! Läs mer om deras program i följande länk:
http://alltomvasterbotten.se/evenemang/kvinnohistoriskt-museum-fyller-fem-ar-2019-11-16/

Dagprogram i Väven

Barn- och familjeaktiviteter

Småbarnsdisco
Kicka igång kalaset med småbarnsdisco. Barn och familjer är välkomna att fira! Det är drop-in under en timme, dansa och pausa som du vill.

Tid: 11.00-12.00
Plats: Upplev multisal, plan 4

Jakten på kapten Klurigs skatt
Vill du vara med på en skattjakt där du löser uppdrag och mysterier med hjälp av digitala hjälpmedel. Låter det spännande? Det är det!
Välkommen till jakten. Det finns datorer att låna, men ta gärna med din egen mobil eller surfplatta eller gå med en kompis som har.

Tid: 11.00-15.00
Plats: Bygg digitalverkstad, plan 3
Ålder: Från 8 år

Familjepyssel – Skapa hattar och vimplar
Kom och gör festliga hattar och vimplar! Ett perfekt tillfälle för hela familjen att skapa något tillsammans. Drop-in i mån av plats.

Tid: 12.00-15.00
Lokal: Skapa formverkstad, plan 4

Vinterresan
På spark och skidor går resan genom föreställningen. Hur säger man snö på andra språk? Vad betyder vintern för oss här i norr?
Mötet med den första snön, långkalsongernas sång eller frestelsen av en frusen ledstång av järn… Denna härliga föreställning värmer upp den kallaste vinterdag och lockar garanterat till många sånger och glada skratt. Här hittar vi ord, toner och känslor för vintern – på svenska, meänkieli och samiska! Med Gun Olofsson och Egon Fredriksson.

Tid: 12.00-12.45
Lokal: Sagorummet, plan 4
Ålder: Från 3 år
Obs! Kostnadsfri biljett hämtas i Vävens kulturreception, plan 3 från 10.00 den 16 november.

Musikverkstad
Vi sjunger och spelar tillsammans på olika instrument. Ukulele, rytminstrument, klangboxar, cittror, klockspel, klockor och flöjter.
Alla kan vara med, även du som aldrig spelat på ett instrument. Med musikerna Gun Olofsson och Egon Fredriksson.

Tid: 14.00-14.45
Lokal: Sagorummet, plan 4
Ålder: Från 3 år
Obs! Kostnadsfri biljett hämtas i Vävens kulturreception, plan 3 från 10.00 den 16 november.

Superhjälteverkstad med Alexandra och Emanuel
Gör din egen ansiktsmask och superhjältemantel!
Alexandra Gripenhoftner From började syssla med cosplay under 2016, då hon alltid gillat att klä ut sig och besöka mässor. Under 2017 började Emanuel Del Rio Leval hjälpa till med lite allt möjligt inför deras resa till Gamescom i Tyskland. Sedan dess så har Gamescombesöket i cosplay blivit en årlig tradition för båda. Alexandra bygger dräkter året runt.

Tid: 13.00-15.00
Lokal: Upplev multisal, plan 4
Ålder: Från 4 år

Shohaz – jorden runt med Golbang
Välkommen jorden runt på 45 minuter! Följ med Golbang på resa och få reda på hur tunga, svängiga rytmer från Turkiet fungerar tillsammans med gåshudsframkallande melodier från Iran, eller svenska vemodiga sånger tillsammans med glädjefylld musik från Argentina.
Publiken blir delaktig genom att sjunga på olika språk och klappa olika rytmer. Sångerna framförs på svenska, persiska, baluchiska, turkiska och kurdiska och dessutom bjuds det på iransk folkdans och virvlande Sufidans. Publiken får förutom ett musikaliskt fyrverkeri även en humoristisk inblick i varandras olikheter och likheter och därmed hur allting mellan oss människor hänger ihop.

Tid: 15.00-15.45
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Ålder: Familjeföreställning från 5 år
Drop-in i mån av plats

Bio: Tänk om
En animerad film för de allra yngsta. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs August-nominerade barnbok. Berättare & sång: Nina Persson

Tid: 11.15-11.45
Lokal: Tystnad, plan 4
Ålder: Från 2 år
OBS! Kostnadsfri biljett hämtas hos Folkets Bio från klockan 10.00 samma dag.

Bio: Stora stygga räven
En rolig och hjärtlig historia för hela familjen från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine. Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: En räv som tar hand om en hel kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten.

Tid: 12.15-13.40
Lokal: Tystnad, plan 4
Ålder: Familjefilm
OBS! Kostnadsfri biljett hämtas hos Folkets Bio från klockan 10.00 samma dag.

Bio: Havets sång
Oscar-nominerad animation för hela familjen. Havets sång (Song of the Sea) är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi.
Saoirse är både säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid.

Tid: 14.15-15.50
Lokal: Tystnad, plan 4
Ålder: Familjefilm från 4 år
OBS! Kostnadsfri biljett hämtas hos Folkets Bio från klockan 10.00 samma dag.

Bio: Kortfilmer – Drop in
I salong Tagning rullar svenska kortfilmer c/o Folkets Bio hela dagen under Vävens femårsfirande. Kliv in i biografens mysiga mindre salong och upplev en eller flera utvalda filmer – filmer som roar, oroar och ger nya perspektiv!

Tid: 11.00-16.00
Lokal: Tagning, plan 4
Ålder: Från 15 år
OBS! Kostnadsfri biljett hämtas hos Folkets Bio från klockan 10.00 samma dag.

Varför är Vävens glasrutor vita?
Maria Olsson, arkitekt på White, berättar om Vävens tillkomst och arkitektur.
Tid: 11.00-12.00
Lokal: Öppna Foajén, plan 1

Mitt Väven – Fotoutställning
Hur ser Väven ut för dig? Vilken är din favoritvin¬kel? Var befinner du dig helst? I fotoutställningen Mitt Väven så får vi ta del av besökarnas favoritbil¬der av Umeås kulturhus.

Tid: 11.00-16.00
Lokal: Öppna foajén, plan 1

Rockfoto på Väven – Fotoutställning
Från diket i Vävenscenen har mängder av minnen förevigats. Ta del av ösiga, svettiga, rökiga, stämnings¬fulla och sockerdricks-lyckliga bilder från någraav Vävenscenens mestminnesfulla konserter. Fotograferna är Herman Dahlgren, Melina Hägg¬lund och Oscar Sandström.

Tid: 11.00-16.00
Lokal: Öppen vägg, plan 4

Väv i Väven
Medlemmar från Västerbottensvävarna visar olika vävtekniker. Du kan också prova på att väva ett band och göra en nyckelring helt gratis. Passa samtidigt på att se utställningen ”18 vävare i Väven” som pågår mellan 5-28/11 på plan 2.

Tid: 11.00-15.00
Lokal: Gör-det-själv, plan 2

Schack och bordshockey

Bordshockey: Utmana eller låt dig utmanas. Vi fixar ”isen” så får du stå för motståndet.
Lokal: Öppna foajén, plan 1. Tid: 11.00-16.00

Schack: Tävlingen Lilla Björkstadsschacket, Norrlands junior Grand Prix.
Lokal: Kommunhörnan, plan 3. Tid: 11.00-16.00

Bokcirkel med författarbesök
Är du med i en bokcirkel? Vill du gå med i en? På Umeå stadsbibliotek kan du låna mängder av intressanta bokcirkelkassar. Bibliotekarie Maria Forssén visar och berättar om projektet Låna en författare. Tillsammans med ABF erbjuds kassar av några Umeåförfattare där cirkeln även erbjuds ett besök av den lästa författaren. Passa på att träffa två av de författare som går att låna, nämligen Mikael Berglund och Anna Holmström Degerman.

Tid: 12.00-15.00
Lokal: Ordet, plan 3

Kakor från när och fjärran
Umeå stadsbibliotek och Vän i Umeå bjuder på kakor från när och fjärran och visar hur man bakar Baklava – mellanös¬terns och medelhavsländernas populära bakverk.

Tid: 12.00-15.00
Lokal: Umgås matverkstad, plan 4

Lassi Fordell berättar om Umeå
Se älven och staden från fjärde våningen. Det finns mycket att se och lära. Umeås mästerguide Lassi Fordell berättar.

Tid: 12.00-12.30
Lokal: Mingla, plan 4 (bortanför Folkets Bio)

Hela Väven sjunger
Kan du tala kan du sjunga! Vi fyller Vävenscenen med sång. Alla röster kan vara med. Tillsammans med körledare Mariann Lestander gör vi röstövningar och sjunger för full hals.

Tid: 12.00-12.45
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Ålder: Från 10 år och uppåt

Umeå – får jag bli din vän?
Estradpoesi med Josefin Olsson som skriver karaktärsutforskande dikter på rim. Hon är uppvuxen i Umeå och har en masterexamen i genusvetenskap.

Tid: 12.45-13.00
Lokal: Öppna foajén, plan 1

Vävenroast
Finlandsfärja på torra land! Ska kul¬turen verkligen ha så mycket pengar? Det går ju inte att hitta! Varför finns det inga toaletter?!! Frågorna är många och svaren få. Fanny Standup ställer frågorna vi alltid undrat över i en full¬matad roast av Väven. Umeå kommuns kulturchef Fredrik Lindegren levererar svaren vi alla väntat på.

Tid: 13.00-14.30
Lokal: Öppna foajén, plan 1

Lassi Fordell berättar om Umeå
Se älven och staden från fjärde våningen. Det finns mycket att se och lära. Umeås mästerguide Lassi Fordell berättar.

Tid: 13.00-13.30
Lokal: Mingla, plan 4 (bortanför Folkets Bio)

Finissage + prisutdelning av fotoutställningen Nära
Under året har främst Umeås seniorer fotograferat på temat nära. Resultatet av det, 10 bildsviter, ställs nu ut i Väven fram till den 19 november. Utställningen kan ses på stadsbibliotekets avdelning för konst/biografier, plan 3. Allmänheten har under november röstat fram en favorit som uppmärksammas under dagens finissage.

Tid: 14.30-15.00
Plats: Plan 3, utanför Umeå konsthall

Pinngympa i biblioteket
Känns det lite stelt?
Kom och mjuka upp din kropp med skön pinngympa. Det tar 7 minuter och efter det kan du kalasa igen!

Tid: 13.30-13.45
Lokal: Kommunhörnan, plan 3

Tid: 14.00-14.15
Lokal: Gör-det-själv, plan 2

Tid: 15.30-15.45
Plats: Ung, plan 4

Midlife Crisis Pop Songs, konsert/performance med konstnären Sara Edström
”Jag kallar dem mina Midlife Crisis Pop Songs. När jag plötsligt fann mig mitt i en livskris, kroppslig kris, konstnärlig kris, när jag satt totalt dränerad på kraft och mod…. så ville plötsligt låtar komma ut.” Sara Edströms musikvideor visas under hela dagen i Umeå konsthall.

Tid: 13.30-14.15
Lokal: Umeå konsthall, plan 3

Öppen ateljé
Möt de två ryska konstnärerna Natalia Zintsova och Alena Tereshko som visar sina arbeten. Konstnärerna är Iaspis-sti¬pendiater i Umeå under hösten 2019.
Iaspis är Konstnärsnämndens interna¬tionella program för yrkesverksamma utövare inom bildkonst, design, konst¬hantverk och arkitektur.

Tid: 11.00-16.00
Lokal: Konstateljén, plan 3

Balettakademiens Hip Hop Team dansar innan Lamix kör igång!
Ta del av Hip Hop, Contemporary och Breaking i en skön blandning.
”Self” – Iva Kadiyska
“ BreakBySui “ – Madelené Melefors Sui
CODE – Hip Hop Crew

Tid: 19.00-19.30
Lokal: Vävenscenen, plan 1

Lamix
Grammisnominerad, vinnare av P3-guld titeln ”framtidens artist” och dubbelpla¬tina – 20-åriga hiphop artisten Lamix har onekligen gjort debut med besked. Nu in¬tar han Vävenscenen för en konsert fylld med hits, känsla och hiphop på svenska av högsta klass!

Tid: 20.00-21.00
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Ålder: Från 13 år

Live på Gotthards
När musiken tystnat på Vävenscenen är klockslaget alldeles perfekt för att fortsätta upp mot Gotthards krog. Tillsammans med Kulturföreningen Humlan fyller Gotthards krog inomhustorget med livemusik av inga mindre än Junior Brielle. Supportar gör norska Shikoswe.

Tid: 21.30-01.00
Lokal: Inomhustorget, Gotthards krog
Åldersgräns: 18 år

Det är fritt inträde till alla arrangemang. Observera att några kräver fribiljetter och att kvällsarrangemangen har åldersgräns.