Wretling – Diagnoserna i mitt liv

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att mina diagnoser skulle bli så populära. Nu fattas det bara att jag får vara med i »Fråga doktorn«, en dröm för alla oss hypokondriker, säger Olof Wretling om sin hyllade föreställning.

Fem gånger har han varit värd för Vinter i P1, programmet där lyssnarna röstar fram sina favoriter av sommarens värdar. I fjol blev hans Vinterprat, som spelades in live för publik på Umeå Folkets Hus, till sex utsålda föreställningar på Rival i Stockholm. Nu går den ut på turné. Wretling började sin bana i Umeå och är sedan länge riksbekant från bland annat radions Mammas Nya Kille och humorgruppen Klungan. Idén till »Diagnoserna i mitt liv«, började då Olof fyllde 40 och bestämde sig för att begära ut sin patientjournal. Han såg framför sig att det skulle komma några A4. Men så började stora bruna vadderade kuvert dimpa ned i brevlådan. Från Majornas Vårdcentral i Göteborg ringde de och undrade om han verkligen ville ha alla journaler utskrivna? Och jo, det ville han …
– Att läsa mina journaler är som att läsa mina dagböcker från tonåren – fast det är någon annan som skrivit dem, säger Olof Wretling. Föreställningen handlar om vad som är normalt och inte och vårt behov av att diagnostisera varandra. På scenen finns också Jakob Nyström som specialskrivit musiken till föreställningen. För scenisk rådgivning står tidigare Umeåbon Birgitta Egerbladh.